Provozuje:
Juris Real Estate

České stavebnictví letos vzroste o 3,2 pct, odhadují stavební firmy.

stavebnictví letos meziročně vzroste o 3,2 procenta, příští rok si polepší o 1,7 procenta. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou uveřejnila na konferenci o stavebnictví.

České stavebnictví letos vzroste o 3,2 pct, odhadují stavební firmy.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

stavebnictví letos meziročně vzroste o 3,2 procenta, příští rok si polepší o 1,7 procenta. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou uveřejnila na konferenci o stavebnictví.

V průzkumu oslovila zhruba stovku tuzemských stavebních firem. Ty mají zakázky v průměru na devět měsíců. Loni stavebnictví vzrostlo o 9,2 procenta.

"Letos bude množství zakázek stále dostatečné a problémem pro jejich realizaci bude zajištění dostatečných zdrojů. V roce 2020 očekáváme snižování počtu zakázek," uvedl obchodní ředitel společnosti Sitel Pavel Schlitter.

Optimističtější jsou ve výhledu pro letošní rok velké firmy s minimálním ročním obratem 200 milionů korun, které očekávají meziroční růst v průměru o 3,8 procenta. Malé a střední firmy počítají s růstem o 2,8 procenta. Z hlediska zaměření čekají vyšší růst firmy z oblasti inženýrského stavitelství, které jsou více závislé na veřejných zakázkách. Hodnota zadaných veřejných zakázek ve stavebnictví loni meziročně vzrostla o 43,7 procenta na 191,8 miliardy korun. To bylo nejvíce od roku 2009. Kapacity stavebních firem byly v únoru vytíženy v průměru na 91 procent, meziročně o 11 procentních bodů více. Zakázky mají v průměru na 9,1 měsíce dopředu. Zhruba dvě pětiny společností jsou na tom lépe než před rokem, 13 procent hovoří o poklesu. Polovina stavebních firem je na tom stejně.

"Stavební firmy mají už dnes slušnou zásobu práce. Problémy budou spíše s doplňováním pracovních týmů o kvalitní odborníky, kterých je obecný nedostatek. Z odvětví v minulosti odešlo hodně lidí, ať už to bylo způsobeno propadem zakázek, nevyrovnaností situace na stavebním trhu nebo negativním obrazem oboru," doplnil jednatel společnosti Swietelsky stavební František Fryš. České stavebnictví postihla krize v roce 2008 více než většinu ostatních oborů. Od roku 2008 obor klesal pět let za sebou. V letech 2014 a 2015 vzrostl o 4,3 procenta, respektive o 6,8 procenta. Bylo to způsobeno hlavně dočerpáváním evropských dotací z programového období 2007 až 2013. V roce 2016 stavebnictví kleslo o 5,6 procenta, předloni si připsalo 3,3 procenta. Loni stavební produkce vzrostla o 9,2 procenta, nejvíce od roku 2003.

Ve stavebních firmách v tuzemsku pracovalo na konci loňského roku 374.801 zaměstnanců a živnostníků, meziročně o 0,9 procenta více. Byl to největší počet od roku 2013. V porovnání se stejným obdobím předkrizového roku 2008 se jejich počet snížil o zhruba desetinu. Největší odliv pracovníků nastal mezi lety 2012 a 2013, kdy sektor opustilo na 16.000 lidí. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat bylo loni české stavebnictví mezi 28 zeměmi Evropské unie na devátém místě. Meziročně si o devět míst polepšilo. V zemích EU stavebnictví loni vzrostlo v průměru o 2,3 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»