Provozuje:
Juris Real Estate

České stavebnictví už druhý měsíc v řadě mírně roste.

Avšak spásu přinese až zásadní změna legislativy.

České stavebnictví už druhý měsíc v řadě mírně roste.

autor. JURIS REAL

Avšak spásu přinese až zásadní změna legislativy.

Zdá se, že české stavebnictví nalezlo své dno a po mnohaletém propadu se odrazilo k mírnému růstu.

Po březnových kladných číslech přišel Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že i v dubnu se stavební produkce zvedla. A to dokonce meziročně o slušných 9,6 procenta.

Zásadní vliv na to má extrémně nízká srovnávací základna z loňského roku. Jednoduše řečeno, stavebnictví kleslo tak hluboko, že níž už to ani nešlo. Současný růst je proto jen mírnou korekcí předchozích ztrát.

Stavební sektor i nadále zůstává hluboko pod výkony z předkrizových let. Aby se tento neblahý trend definitivně obrátil a stavebnictví trvale ožilo, bude nutná zásadní legislativní změna.

Problémy českého stavebnictví totiž mají jednu hlavní příčinu, a to neuvěřitelně složitý povolovací proces. Stavební úřady u nás nejsou de facto nuceny dodržovat správní lhůty, a tak když chtějí, dokáží zahájení stavby oddalovat o dlouhé měsíce.

Do přípravy navíc mohou opakovaně zasahovat „profesionální odvolávači“, a to i bez prokázání oprávněného zájmu. Stačí např. v této souvislosti uvést „Dům se mi nelíbí, poněvadž má modrou střechu.“

Ano, i takový „důvod“ stačí českým stavebním úřadům k tomu, aby se podnětem začaly zabývat a zahájení stavby oddálily. I proto příprava většího bytového projektu od prvotního záměru po výstavbu v ČR zabere neuvěřitelných deset let! V tomto duchu se tak Česká republika blíží k rozvojovým zemím nikoliv pak vyspělým státům Evropy!




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»