Provozuje:
Juris Real Estate

Českou cenu za architekturu získala stavba ze surového betonu.

Ze 145 staveb všech druhů přihlášených do České ceny za architekturu porota jako vítěznou vybrala administrativní budovu z lehkého betonu od kanceláře Architektura.

Českou cenu za architekturu získala stavba ze surového betonu.

autor. JURIS REAL

Ze 145 staveb všech druhů přihlášených do České ceny za architekturu porota jako vítěznou vybrala administrativní budovu z lehkého betonu od kanceláře Architektura.

Stavba ve Strančicích stojí v průmyslovém areálu, nechala si ji postavit společnost, která betonové směsi vyrábí.

Podle porotců je hrubá a odvážná a využívá inovačního materiálu, který si v Evropě razí cestu v architektuře.

Autor stavby David Levačka Kraus cenu převzal spolu s dalšími oceněnými v pražském Foru Karlín. Už v říjnu ho za stavbu ocenila rovněž Obec architektů.

Českou cenu za architekturu pořádá Česká komora architektů (ČKA).

Budova má skloněnou střechu pro parkování aut, s očividnými konstrukčními omezeními, díky kterým působí podle poroty skoro sochařským dojmem, byla odlitá na místě z lehkého betonu, s přibližně metr tlustými zdmi, bez jakýchkoliv dalších obkladů, úprav či dokončovacích prací i bez jakéhokoliv zateplení.

Podle autora stavby se jedná o experiment se souhlasem klientů, podle porotců je především s ohledem na použitý materiál průkopnická a moderní, ale současně skromná.

Čestné ocenění jako finalista dostal projekt obnovy nábřeží řeky Loučné v Litomyšli, jedna ze dvou realizací veřejného investora mezi finalisty a jediný příklad řešení veřejného prostoru a krajiny. Nábřeží, kde vznikla městská promenáda pod stromy a sochařsky ztvárněné hřiště s hudebními motivy, upravili Rusina Frei architekti a Atelier Partero.

Ve finále třetího ročníku ceny porota vybírala mezi osmi stavbami.

Druhým veřejným investorem mezi oceněnými stavbami je obec Dolní Břežany, která si nechala od studia Sporadical postavit sportovní halu sloužící i veřejnosti. Tu také ocenila již Obec architektů a udělila jí svou Grand Prix.

Mezi nejlepší oceněné stavby zařadila porota brněnský polyfunkční objekt Dorn, největší budovu se zavěšeným cihelným pláštěm v České republice, kterou navrhl Atelier RAW. Obklad z režných cihel navazuje na sousední budovu historické Vaňkovy strojírny. Štíhlé tělo budovy není pouze formální kompozicí, ale umožnilo zřídit velkoprostorové kanceláře s dostatkem denního světla i možností větrání pro každého pracovníka.

Ocenění za výjimečný počin dostal architekt Roman Koucký a tým pražské kanceláře Metropolitního plánu za hledání nové cesty v územním plánování a Centrum architektury a městského plánování za novátorský přístup v propagaci architektury.

Letos soutěž ČKA měla 145 přihlášených děl a Obec architektů uvedla, že se do jejího 25. ročníku soutěže přihlásilo přes 160 ateliérů s více než 200 díly.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»