Provozuje:
Juris Real Estate

Čeští farmáři s obavami sledují rozšiřující se sucho.

Čeští zemědělci po dvou poměrně dobrých letech znovu s obavami sledují nastupující sucho v době, kdy by potřebovali na polích a v sadech dostatek vláhy k tomu, aby rostliny dobře rostly.

Čeští farmáři s obavami sledují rozšiřující se sucho.

autor. JURIS REAL, ČTK

Čeští zemědělci po dvou poměrně dobrých letech znovu s obavami sledují nastupující sucho v době, kdy by potřebovali na polích a v sadech dostatek vláhy k tomu, aby rostliny dobře rostly.

Aktuálně jsou tři nejhorší stupně zemědělského sucha z šesti na 16 procentech území republiky. V dalších deseti dnech se neočekávají žádné významné deště, ale převážně slunečné a do pátku i velmi teplé počasí, které by mohlo situaci výrazně zhoršit.

Tři nejhorší stupně by se mohly v polovině příštího týdne rozvinout až na 40 procentech území, vyplývá z informací projektu Intersucho.

Vědci určují míru sucha jako poměr aktuální zásoby vody v půdě do jednoho metru a průměrné zásoby v letech 1961 až 2010. Největší sucho panuje od počátku jara v poměrně rozsáhlé oblasti na pomezí středních Čech, Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Velké sucho existuje rovněž v Pomoraví severně od Olomouce. Jedná se tedy o zemědělsky významné oblasti. Menší suchou enklávou je Krnov a okolí a postupně se sucho rozšiřuje v dalších oblastech.

"V dalších deseti dnech je velké riziko prohloubení půdního sucha, které by postihlo prakticky celou republiku. Zásadní budou srážky ze čtvrtka na pátek, které přinese zvlněná studená fronta. Modely se zatím dost liší. Dlouhodobý výhled není příliš optimistický," uvedli vědci v komentáři k aktuální a budoucí situaci.

Sucho je vyjma zmíněných oblastí také na jižní Moravě a v Poohří, a to podle mapy, která ukazuje relativní vlhkost půdy. V těchto oblastech je však míra sucha ve srovnání s průměrem normální.

Rozšíření sucha odpovídají i jednotlivá hlášení zemědělců, kteří fungují jako zpravodajové projektu a doplňují informace získané dálkovým pozorováním poznatky přímo z místa.

Z okresů Louny, Most, Ústí nad Labem a Plzeň-jih už někteří nyní hlásí, že očekávají poškození úrody v míře 30 až 40 procent, na celé jižní Moravě s výjimkou Blanenska očekávají poškození mezi deseti a 30 procenty stejně jako v některých dalších okresech po republice.

Vegetace se nyní nachází ve fázi intenzivního růstu a velkého čerpání vody, takže dostupné zásoby bez dalšího doplnění rychle zmizí.

Kromě toho, že rostliny rostou pomaleji, nedokážou z půdy přijímat dostatečné množství živin, i když jsou k dispozici.

Sucho není jen zemědělské, ale někde už i hydrologické, protože kvůli zimě slabé na sněžení se přes zimu nedoplnily podzemní zásoby vody a řada řek či potoků má méně vody, než je pro toto období obvyklé.

Podle hlášení některých zemědělců už některé občasné potoky či potůčky zcela vyschly.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»