Provozuje:
Juris Real Estate

Chmele se letos sklidilo nejvíce za čtvrt století.

Výnos byl ale rekordní.

Chmele se letos sklidilo nejvíce za čtvrt století.

autor. JURIS REAL, ČTK

Výnos byl ale rekordní.

Úroda chmele byla letos nejvyšší za čtvrt století. Díky rekordnímu průměrnému výnosu 1,67 tuny z hektaru se meziročně zvýšila o 40,2 procenta na více než 8 300 t.

ČTK to oznámila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

Podle ústavu byl letošní červen ve znamení vysokých dešťových srážek, na některých stanovištích spadlo v úhrnu i více než 150 mm.

"Zpoždění v růstu, které v chladném měsíci květnu představovalo až 14 dnů, se vlivem vyšších srážek a teplot téměř srovnalo a většina chmelových porostů tak dosáhla vrcholu chmelové konstrukce, tedy sedmi metrů," uvedla mluvčí.

Také v červenci byly bohatší dešťové srážky, teplotně byl měsíc průměrný.

"Tento pro růst a vývoj chmelových rostlin příznivý vývoj počasí, především ve druhé polovině vegetace, na většině lokalit (...) měl pozitivní vliv na růst a vývoj chmelových rostlin a hlávek. To ovlivnilo také produkci chmelových hlávek, která byla z historického pohledu jednou z nejvyšších i přes bouře, které poničily část chmelnic," doplnila. Podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele ČR Michala Kováříka se potvrdil svazový odhad dobré sklizně. "Sklizený chmel dosáhl velmi dobré kvality, co se týče obsahu pivovarsky cenných látek. Výše výnosů v příštích letech bude záviset na mnoha faktorech, a to především na počasí," sdělil ČTK.

V posledních deseti letech podle pěstitelů produkce chmele každoročně výrazně kolísá vlivem nestálosti počasí a nedostatku vody.

V roce 2012 české chmelnice vyprodukovaly 4 300 t, o čtyři roky později přes 7 700 tun, přitom výměra se změnila jen o 8,5 procenta. Chmelaři museli v poslední dekádě některé plochy kvůli klesající hladině spodních vod opustit.

ČR patří mezi světové lídry v produkci chmele. V posledních letech poptávka převyšovala nabídku, pěstitelé proto měli snahy zvětšovat plochy.

Naráželi však na vlastnictví půdy a problém získat další půdu pro chmelnice, uvedli již dříve zástupci pěstitelů.

Ústav letos v létě informoval, že sklizňová plocha chmelnic letos proti loňsku vzrostla o 4, 9 hektaru na 4 971 hektarů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»