Provozuje:
Juris Real Estate

Chodby dolů Darkov a ČSA se uzavírají.

Odčerpává se tam voda i plyn.

Chodby dolů Darkov a ČSA se uzavírají.

autor. JURIS REAL, ČTK

Odčerpává se tam voda i plyn.

Zaměstnanci odštěpného závodu Darkov státního podniku Diamo za necelý rok od převzetí utlumovaných dolů Darkov a ČSA na Karvinsku uzavřeli hrázemi asi 60 procent chodeb v jejich důlních polích.

Vyjma stavění hrází zajišťují větrání dolů, čerpání důlních vod, prohlídky a údržby jam a těžních zařízení a také degazaci, tedy řízené odčerpávání metanu. ČTK to řekla mluvčí Diama Jana Dronská.

Závod Darkov vznikl na konci roku 2020 a jeho hlavním úkolem je bezproblémové a bezpečné zajištění a likvidace utlumovaných dolů.

Od těžební společnosti OKD nejprve k 1. lednu 2021 převzal už utlumené doly Lazy, Staříč a Frenštát a následně k 1. březnu 2021 i doly Darkov a ČSA, kde právě skončila těžba. Závod má 700 zaměstnanců, většinou jde o bývalé pracovníky OKD.

V dolech Darkov a ČSA nejprve výbuchuvzdornými hrázemi uzavřeli všechny ukončené poruby (dobývací prostory) a vyklidili upotřebitelné dobývací technologie.

"Důlní pole se postupně uzavírá hrázemi a v současné době se provozuje z původních zhruba 100 kilometrů chodeb na každém dole asi 30 kilometrů, tedy 60 procent je uzavřených," uvedla mluvčí.

V Dole ČSA se má stavět celkem 48 uzavíracích hrází, z toho 18 už je postavených. V Dole Darkov se má vybudovat 72 hrází, hotových jich už je rovněž 18. Dronská sdělila, že změnám v proudění větrů v podzemí se zároveň musí postupně přizpůsobovat i provoz hlavních ventilátorů na povrchu dolů.

"Na všech dolech odštěpného závodu Darkov probíhá údržba, probíhá čerpání důlních vod a degazace důlního pole, čerpá se důlní plyn - metan. Největší množství je ho na Dole Staříč, kde se denní množství degazovaného plynu pohybuje kolem 30.000 kubíků," řekl závodní Dolu Staříč Ivan Šimek.

Na Dole ČSA se odsává za den přibližně 24.000 metrů krychlových stoprocentního metanu a na Dole Darkov zhruba 15.000 metrů krychlových.

"Hlavním důvodem je zajištění bezpečnosti v důlních prostorech a omezení výstupu metanu do ovzduší. Degazovaný plyn se využívá v kogeneračních jednotkách pro výrobu elektrické energie a tepla," prohlásil Šimek.

Přípravy na likvidaci dolů pokračovaly během prvního roku pod státním podnikem Diamo i na dalších převzatých dolech. "Prováděla se údržba movitého a nemovitého majetku, třídění a šrotování nepotřebného materiálu a rozběhly se také demolice nepotřebných a zchátralých objektů," uzavřela Dronská.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»