Provozuje:
Juris Real Estate

Chorvati hodlají o prázdninách otevřít některé odlehlé přístavy, kempy a hotely.

Chorvatsko plánuje v létě otevřít přístavy a některé kempy i hotely na odlehlejších místech, aby turistická sezona přinesla alespoň nějaké tržby. Žurnalistům to sdělil chorvatský ministr turistiky Gari Cappelli.

Chorvati hodlají o prázdninách otevřít některé odlehlé přístavy, kempy a hotely.

autor. JURIS REAL, ČTK

Chorvatsko plánuje v létě otevřít přístavy a některé kempy i hotely na odlehlejších místech, aby turistická sezona přinesla alespoň nějaké tržby. Žurnalistům to sdělil chorvatský ministr turistiky Gari Cappelli.

Zda k Jaderskému moři budou moci i čeští turisté nezáleží podle něj na jejich přání a na chorvatském turistickém sektoru, ale na krizových štábech a vládách dotčených zemí, napsal server Total Croatia News. Hlavní chorvatský epidemiolog Krunoslav Capak je ale v této věci skeptický.

Nicméně chorvatský premiér Andrej Plenković dnes naději Čechů na letošní dovolenou na Jadranu naopak povzbudil. Na twitteru napsal, že se s předsedou české vlády Andrejem Babišem domluvili, že si nechají od svých ministrů Capelliho a Kláry Dostálové připravit "přijatelný model" příjezdu českých turistů do Chorvatska. Šéf chorvatské turistické centrály v ČR Dubravko Miholić k tomu serveru Novinky.cz odpoledne řekl, že se ministr Capelli hodlá s Dostálovou spojit už "počátkem příštího týdne, aby začali na projektu pracovat". Cappelli ve čtvrtek v Záhřebu podle serveru Total Croatia New uvedl, že "mírné zotavení (turistického ruchu) by mohlo začít v oblastech, které mohou nabídnout určitou izolaci a soukromí". "Zvažujeme také, že povolíme přijet cizincům, kteří zde vlastní nemovitost nebo jachtu," dodal. Cappelli, kterého cituje deník Jutarnji list, připomněl, že české cestovní kanceláře přišly s plánem zřídit silniční a letecké koridory pro zdravé turisty, kteří by po návratu z Chorvatska nemuseli do karantény.

Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) české vládě navrhla, aby čeští občané, u kterých test vyloučí nemoc covid-19, mohli cestovat do destinací s nízkým výskytem nákazy koronavirem, jako je Chorvatsko. ACK na svém webu ve stejném kontextu zmiňuje i Bulharsko a Řecko. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly se diskutuje o zmírnění pravidel pro vycestování v létě do Chorvatska a na Slovensko.

Ředitel Chorvatského ústavu veřejného zdraví Krunoslav Capak si ale podle serveru 24 sata myslí, že "prověření" Češi stěží budou moci do Chorvatska přijíždět. "Není to pravděpodobné. Může se udělat test, který ukáže, že člověk je negativní, ale inkubace může trvat 14 dní a neví se, jestli se u něj nemoc nerozvine zítra, pozítří nebo za pět dní," řekl. Capak odmítá názory, že by se zahraničním návštěvníkům mohlo povolit přijet letos v létě na Jadran i bez karantény, pokud budou mít potvrzení, že se nenakazili koronavirem. "Jestli se budou dělat nějaká potvrzení, pak budou platit pouze po uplynutí čtrnáctidenní karantény," zdůraznil hlavní chorvatský epidemiolog.

Český ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček chce v souvislosti s možným zmírněním zákazu cestování do zahraničí znát nejprve data od expertů. Až pak je možné dát veřejnosti jasnou zprávu, napsal na twitteru.

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je lepší počkat, až se situace uklidní a riziko za hranicemi se sníží. Premiér Andrej Babiš si myslí, že zabývat se teď otevřením hranic je předčasné. Vláda o tom podle něj nejednala.

Návrhy podobné tomu, s jakým přišly české cestovní kanceláře, čeká chorvatský ministr pro cestovní ruch ze strany Rakouska, Slovenska a Maďarska, a zejména od těch občanů zmíněných zemí, kteří v zemi vlastní loď nebo dům. Ti také podle Cappelliho patrně budou prvními zahraničními návštěvníky Chorvatska po koronavirové krizi. Jakékoli uvolnění restrikcí povede nejprve k přílivu turistů ze sousedního Slovinska, kteří jsou mezi zahraničními vlastníky nemovitostí nejvíce zastoupeni, uvedla agentura Bloomberg. Každý rok se jich na chorvatské pláže vydá přes milion, zhruba 100.000 Slovinců v Chorvatsku vlastní nemovitost.

Chorvatsko zatím oznámilo 33 úmrtí spojených s koronavirem, což je v přepočtu na obyvatele jeden z nejlepších výsledků v Evropě. Pokud se počet nakažených bude dál snižovat, vláda by mohla některá opatření zmírnit. Země v březnu zavřela hranice a vyjma členů záchranných a vědeckých týmů do Chorvatska nemohou cizinci. Podniky jsou s výjimkou těch, které jsou nezbytné pro chod země, zavřené a Chorvati se mohou pohybovat jen v místě bydliště.

V Chorvatsku, které má 4,2 milionu obyvatel, se turistický ruch na hrubém domácím produktu (HDP) podílí asi 20 procenty, což je nejvíce v Evropě. Tržby z turismu v minulých letech rekordně stoupaly, loni činily zhruba deset miliard eur (přes 271 miliard korun). Ministr Cappelli v rozhovoru s listem Glas Istre uvedl, že letos očekává snížení těchto tržeb o tři čtvrtiny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»