Provozuje:
Juris Real Estate

Číňané kupují budovu bývalé Živnobanky.

Zbavuje se jí CPI miliardáře Radovana Vítka.

Číňané kupují budovu bývalé Živnobanky.

autor. JURIS REAL

Zbavuje se jí CPI miliardáře Radovana Vítka.

Čínská firma CEFC China Energy kupuje nemovitost v historickém jádru Prahy. CEFC hodlá mít v budově Živnobanky svou evropskou centrálu. Číňané se mají podílet na přípravě muzea skla, které v Živnobance CPI připravuje.

Realitní skupina CPI Property Group (CPI) miliardáře Radovana Vítka se dohodla s čínskou firmou CEFC China Energy Company Limited (CEFC) na prodeji budovy.

Čínská společnost bude mít v památkově chráněné budově svoji evropskou centrálu.

"Velmi si vážíme výjimečné architektury i výborného umístění, stejně jako oceňujeme unikátní atmosféru budovy, která dlouhodobě sloužila jako sídlo bankovních institucí. CEFC je finanční společností a rádi bychom na toto dědictví cenné nemovitosti navázali," uvedl Chan Chauto, prezident CEFC. CPI a CEFC se zároveň dohodly, že budou spolupracovat na ZIBA Glass Experience Museum, které v Živnobance vzniká.

"Dohodu považuji za velký úspěch i příležitost pro další obchodní spolupráci," uvedl k transakci výkonný ředitel CPI Zdeněk Havelka.

CPI koupila budovu v roce 2011 od UniCredit Bank údajně za 890 milionů korun. Cena, za kterou firma nyní Číňanům prodává, zveřejněna nebyla. V budově postupně připravuje kancelářské a obchodní prostory k pronájmu a muzeum skla s názvem ZIBA Glass Experience Museum. Muzeum skla má ambici představit to nejlepší z českého i mezinárodního moderního skla.

Budova byla navržena architektem Osvaldem Polívkou pro bývalou Zemskou banku a postavena v roce 1896. Palác v novorenesančním slohu posloužil později jako sídlo dalším prestižním bankovním institucím – Živnostenské bance a UniCredit Bank.

Pro svoji výjimečnou architekturu, zdobené interiéry a historický význam je palác z pozdního 19. století chráněn jako národní kulturní památka.

CEFC China Energy je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.

Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu.

CEFC v tuzemsku vyhodnocovala nákup několika nemovitostí, téměř dohodnuta měla být se skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera na prodeji administrativně-obchodního komplexu ArtGen Office Gallery v pražských Holešovicích.

Nakonec ale od koupě novostavby odstoupila a dala přednost Živnobance.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»