Provozuje:
Juris Real Estate

Cisterciácké opatství Vyšší Brod nemá nárok na 2 084 ha lesa v Jihočeském kraji.

Letošní rozhodnutí pražského Vrchního soudu, že lesy patří státnímu podniku Lesy České republiky, po dovolání řádu v září potvrdil Nejvyšší soud. ČTK to sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Cisterciácké opatství Vyšší Brod nemá nárok na 2 084 ha lesa v Jihočeském kraji.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Letošní rozhodnutí pražského Vrchního soudu, že lesy patří státnímu podniku Lesy České republiky, po dovolání řádu v září potvrdil Nejvyšší soud. ČTK to sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Představený kláštera Justin Berka ČTK řekl, že se budou dál bránit, podají ústavní stížnost. Klášter bude muset asi propustit část lesníků, dodal. Cisterciáci pozemky původně získali v restituci v roce 2017 na základě rozhodnutí Státního pozemkového úřadu. Státní podnik s tím nesouhlasil a obrátil se na soud. Po pravomocném verdiktu Vrchního soudu v Praze cisterciáci pozemky vrátili Lesům ČR. "Vycházeli jsme z archivních dokumentů. Plyne z nich, že šlo o konfiskaci na základě Benešových dekretů, a majetek tedy patří státu," konstatoval generální ředitel LČR Josef Vojáček.

Berka ČTK potvrdil, že Nejvyšší soud rozhodl v neprospěch řádu. Zprávu dostal 7. října. "Zatím jsem to četl zevrubně, jsme velmi smutní. Budeme se dál bránit, poněvadž je to nespravedlnost," řekl. V rozhodnutí podle něj stojí, že Benešovy dekrety jsou platné. Berka se domníval, že Nejvyšší soud, k němuž řád podal dovolání, vezme argumenty cisterciáků v úvahu. "Je to pro mě naprosto nepochopitelné, že soud může dojít k závěru, že nejsme oprávnění restituenti, že nemáme nárok na vrácený majetek, který ukradli jak nacisti, tak potom komunisti ... že Nejvyšší soud potvrzuje ty křivdy. Věřím, že Bůh je mocný, že pravda se prosadí, ale trvá to dlouho," sdělil Berka.

Lesy ČR začaly cisterciáky vrácené lesy na Vyšebrodsku a Českokrumlovsku znovu spravovat letos v červenci. Oblast je zasažená kůrovcovou kalamitou. "Do konce roku chceme na této ploše vytěžit asi 8 000 metrů krychlových dřeva poškozeného kůrovcem. Zatím jsme zpracovali 3 500. Do zimy ošetříme mladé lesní porosty proti buřeni a okusu zvěří," uvedl českobudějovický krajský ředitel LČR Pavel Kub. V roce 2020 hodlají LČR na vrácených pozemcích zalesnit asi 12 hektarů. Jak Berka už dřív informoval ČTK, vracení lesů podle cisterciáků brzdí obnovu kláštera a práci mohou ztratit desítky lidí. Řád může přijít i o část rybníků. Berka informaci o soudu oznámil zaměstnancům. "Část lesáků budu muset asi propustit, poněvadž bychom to neměli z čeho utáhnout ... měli jsme poradu a musíme to celé přehodnotit, co dál, i další investice na opravy," řekl Berka.

Cisterciáci vlastní 3 400 hektarů lesů. Ondřej Dušek z firmy Bernardinum, která se o majetek cisterciáků stará, v létě uvedl, že řád bude muset vrátit 2 500 hektarů a Státní pozemkový úřad chce obnovit řízení, z nějž by připadly státu další lesy i část z téměř 20 hektarů rybníků. Řádu patří ještě 300 hektarů polí. Firma Bernardinum spravuje cisterciácký majetek. Má 12 lesníků, zaměstnává dalších 40 lidí, mezi nimi jsou těžaři, spediční firmy, které vozí dřevo, i stavební firmy. Pro klášter pracuje denně 60 lidí. Roční obrat firmy je 90 milionů Kč. Klášter ročně navštíví 30.000 lidí.

Vyšebrodský klášter je jediný fungující mužský cisterciácký klášter v ČR a národní kulturní památka. Opatství založil v roce 1259 Vok z Rožmberka. Po vzniku Československa přišel klášter po pozemkové reformě o většinu statků. Za nacismu obsadilo budovy gestapo, mělo tam depozitář nakradených cenností. Komunisté klášter v roce 1950 zrušili, obnoven byl v roce 1990.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»