Provozuje:
Juris Real Estate

Civilní soudy ruší verdikty rozhodců kryjících většinou lichvu.

Soudci často ruší verdikty soukromých rozhodců, kteří ve sporech nebankovních institucí s klienty kryjí očividnou lichvu. Lidé se ale proti jejich rozhodnutí musí bránit žalobou sami.

Civilní soudy ruší verdikty rozhodců kryjících většinou lichvu.

autor. JURIS REAL

Soudci často ruší verdikty soukromých rozhodců, kteří ve sporech nebankovních institucí s klienty kryjí očividnou lichvu. Lidé se ale proti jejich rozhodnutí musí bránit žalobou sami.

Jinak jsou totiž výroky rozhodců právně závazné a dlužník pak zaplatí vysoké přeplatky a navíc vzniká i tzv. exekuční titul, neboť proti rozhodčímu nálezu nelze užít odvolání.

Mimosoudní soukromý rozhodce by měl být v principu nestranný, nicméně v praxi jsou to právníci, které si vybírají pro tento účel úvěrové firmy. Rozhodce pak obvykle věc raz dva odklepne a firmy spoléhají, že klienti se již dále bránit nebudou. Jedním z posledních případů, kdy ale soud v plném rozsahu zrušil rozhodčí nález soukromého rozhodce, je kauza osmadvacetileté Kateřiny Š. z Olomouce.

Ta s pomocí advokáta z Ostravy zažalovala jednu z nejznámějších úvěrových firem v České republice. Na konci ledna Kateřina Š. vyhrála. Sice nedosáhla toho, že by soud označil půjčku za lichvářskou, byť 166procentní úrok, který firma vyžaduje, lichvářský je, neboť justice tak označuje úroky již nad 60 procent. Okresní soud v Ústí nad Orlicí ale v plném rozsahu zrušil rozhodčí výrok soukromého rozhodce z Vysokého Mýta o tom, že paní Kateřina má vše, co si kreditní společnost nárokuje, uhradit. Buď se nyní firma s klientkou dohodne, nebo o nárocích bude rozhodovat další soud. "Jednalo se o to, že jsem se zavázala, že vrátím půjčku ve výši 52 tisíc korun, ale ve skutečnosti mi poskytli kvůli právní šarádě se smlouvami jen 37 tisíc. Když jsem si to uvědomila a nesouhlasila s tím, začali po mně vymáhat skoro 300 tisíc korun," uvedla Kateřina Š. Soukromý rozhodce, právnička spolupracující s úvěrovou firmou, věc paní Kateřiny šmahem rozhodla. Zaplať! Podle soudkyně byla rozhodčí smlouva mezi firmou a klientkou formulována pouze tak, že konkrétního rozhodce ze škály ve smlouvě vyjmenovaných právníků určí ta strana sporu, která rozhodčí řízení iniciuje. V praxi tedy úvěrová firma. Taková doložka je ale podle názoru soudu "nástrojem hlavně silné právnické osoby."

Soud ji proto logicky označil za rozpornou se zákonem, poněvadž rozhodčí smlouva má jasně určovat buď jednoho konkrétního rozhodce, nebo konkrétní způsob jeho určení, který ale nezáleží jen na vůli jedné strany. Ve svém rozsudku se přitom okresní soud odvolala na klíčové verdikty Nejvyššího soudu a Krajského soudu v Hradci Králové z dubna loňského roku. V analogických případech a ze stejného důvodu rozhodly o neplatnosti rozhodčích výroků soukromých rozhodců. Samotnými podmínkami daných půjček a výší úroků se vůbec nezabývaly, smetly výroky rozhodce už jen z toho titulu, že rozhodčí doložka byla příliš obecná. Kreditní společnost figurující v kauze paní Kateřiny se svými rozhodci u soudů prvního stupně vyhořela podle poznatků taktéž již i v jiných sporech ze stejného důvodu. Mnozí lidé si neuvědomují, že úvěrové firmy nechávají klienty automaticky podepsat rozhodčí smlouvu, že v případě sporu nepůjde věc k soudu, ale k soukromému rozhodci. I když by měli být rozhodci objektivní, nepředpojatí, byť patří do mimosoudního režimu rozhodování sporů, tak v praxi jsou pouze prodlouženým nástrojem nebankovních institucí. Rozhodci "sekají" své nálezy jako přes kopírák v neprospěch klientů. Přitom podmínky, především výše úroků, jsou na první pohled lichvářské. Žalovat kreditní firmu pro trestný čin lichvy ale podle právníků nejde, protože aby byla naplněna skutková podstata tohoto trestného činu, muselo by se kromě enormního úroku podařit dokázat, že současně při podpisu smlouvy zneužila tísně a momentální slabosti dlužníka. Účinně se bránit tedy lze právě prostřednictvím napadení platnosti rozhodčí doložky. Tím spor sice nekončí, může se vléci u dalšího soudu, ale klient má tak šanci zvrátit enormní nároky firmy na přiměřenou úroveň (s využitím Ginter, J. Soudy ruší verdikty rozhodců kryjící často lichvu, deník Právo, dne 26. 2. 2014, s. 1 a 3.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»