Provozuje:
Juris Real Estate

Cizinci jdou po nemovitostech v Česku.

V tuzemsku ročně změní vlastníka více než 150 tisíc bytů a domů. Čtyři roky poté, co u nás padla legislativní omezení vyjednaná vládou při vstupu ČR do Evropské unie, se na jejich nákupu podílí stále více cizozemců.

Cizinci jdou po nemovitostech v Česku.

autor. JURIS REAL

V tuzemsku ročně změní vlastníka více než 150 tisíc bytů a domů. Čtyři roky poté, co u nás padla legislativní omezení vyjednaná vládou při vstupu ČR do Evropské unie, se na jejich nákupu podílí stále více cizozemců.

Nejvíc u nás kupují byty Slováci a Vietnamci. Za nimi následují Ukrajinci, Rusové a Nizozemci. U nových developerských projektů v Praze je v katastru nemovitostí zapsáno až 30 procent cizinců ze všech vlastníků bytových

jednotek.

Přesná čísla o realitních transakcích a národnosti kupců a prodávajících tuzemské realitní statistiky neevidují. Podle franšízanta realitní společnosti Century 21 Jaroslava Nováčka se v posledních měsících v hlavním městě výrazně zvýšil zájem Vietnamců o byty a nebytové prostory, což souvisí s jejich úbytkem v pohraničí. Výrazně velký, až devět procent, byl podle něj ještě loni podíl rusky mluvící klientely v Chebu, Mariánských Lázních a především v Karlových Varech. „Naproti tomu v Ostravě a okolí zaznamenáváme až pětiprocentní podíl občanů z Polska a Slovenska,“ dodal.

Podíl cizinců vlastnících byty v nových domech podle Pácala postupně roste. „Vzhledem k tomu, že většinou neznají dobře naše zákony a povinnosti vyplývající z vlastnictví bytu v domě, stále častěji dochází k problémům při shromážděních vlastníků, při jejich rozhodování, hlasování apod.,“ upozornil Pácal s tím, že při některých hlasováních je zapotřebí účast alespoň tří čtvrtin vlastníků.

Podle mluvčího M&M reality Aleše Juchelky Vietnamci kupují až 35 procent českých realit, které končí v rukách cizinců, o něco menší je podíl Slováků a občanů postsovětských republik. Vietnamci přitom nakupují hlavně budovy s byty, movitější lidé z postsovětských republik si pořizují nemovitosti v lázeňských městech – vedle Teplic, Mariánských Lázní a Karlových Varů s oblibou zakotvují také v hlavním městě. „Ti méně movití kupují panelákové byty. Jde například o Ukrajince, kteří k nám přišli za prací. Holanďani u nás v posledních letech nakupovali rekreační nemovitosti, Italové pak např. obchodní prostory v centru Prahy,“ dodal Juchelka.

Poměrně častým jevem nyní zejména u Rusů je, že si nemovitost koupí a poté ji pronajímají,“ upozorňuje ředitelka společnosti RE/MAX Well Praha Kristýna Ishihara.

Podle vedoucího oddělení průzkumu realitního trhu společnosti Jones Lang LaSalle Ondřeje Novotného je nutné rozlišovat mezi investory, kteří v Česku kupují byty za účelem dlouhodobější investice či uložení peněz, a kupujícími, kteří hledají bydlení pro sebe.

„Počet a národnostní rozložení cizinců ve druhé skupině se samozřejmě odvíjí od počtu a rozložení cizinců žijících v ČR. Nejpočetněji tak v této skupině budou zastoupeni Slováci, Vietnamci a obyvatelé bývalých sovětských republik, především Ukrajinci,“ uvedl Novotný. Ve skupině investorů do rezidenčních nemovitostí podle něj dominují Rusové a další investoři z postsovětských republik. Většina těchto investorů hledá spíše dražší nemovitosti v dobrých rezidenčních lokalitách, případně přímo v blízkosti center měst.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»