Provozuje:
Juris Real Estate

Co je cílem mezinárodního práva soukromého (ZMPS)?

Pořizujeme si letní byt v Chorvatsku, resp. horský apartmán v Rakousku nebo na Slovensku.

Co je cílem mezinárodního práva soukromého (ZMPS)?

autor. JURIS REAL

Pořizujeme si letní byt v Chorvatsku, resp. horský apartmán v Rakousku nebo na Slovensku.

Mezinárodní právo soukromé řeší kolize právních řádů, tedy situace, kdy na jeden právní vztah dopadá nejenom právo České republiky, nýbrž i právě právní normy jiného státu.

K tomu může dojít například:

· pokud český občan uzavře manželství s cizinkou / cizincem,

· zakoupí v zahraničí nemovitost,

· způsobí škodu na území jiného státu apod.

ZMPS řeší potom dvě základní otázky, a to jakým právem (zda českým či zahraničním) se má daný právní vztah (např. manželská majetková práva) řídit, a jaké soudy (české či zahraniční) mohou danou věc rozhodnout.

Co ZMPS je a co obsahuje?

ZMPS obsahuje převážně kolizní normy, tj. tedy regule (pravidla), která neurčují přímo práva a povinnosti, nýbrž pouze to, jakým právním řádem se má daný právní vztah řídit.

Když tedy vznikne spor mezi občany ČR ohledně vlastnictví nemovitosti, která se nachází na území jiného státu (např. Rakouska), nemůže český soud (je-li příslušný) automaticky přistoupit k jeho řešení dle českého práva.

Rozhodnutí soudu musí předcházet úvaha o tom, zda se má v souladu s kolizními normami použít právo ČR (vzhledem k účastníkům sporu), či právo rakouské (vzhledem k poloze nemovitosti).

Jelikož se dle §69 ZMPS práva k nemovitým věcem řídí právním řádem místa, v němž se nemovitost nachází, je zřejmé, že by soud měl případ posoudit podle práva rakouského.

Hraniční určovatele

Kritéria určující, jakým právním řádem se má právní vztah řídit, se označují jako tzv. hraniční určovatele. Ve výše uvedeném případě je hraničním určovatelem poloha nemovitosti, neboť se použije právo země, na jejímž území se nemovitost nachází.

Pokud by byl hraniční určovatel státní příslušnost účastníků sporu, bylo by rozhodným právem české právo.

Kolizní normy ZMPS obsahují celou řadu typů hraničních určovatelů. Snahou je přitom volit určovatele, které jsou pro účastníky právního vztahu co nejpředvídatelnější.

Ve výsledku by tak mělo být vybráno právo, které je danému právnímu vztahu z povahy věci nejbližší (nikoho například nepřekvapí, že otázka vlastnictví nemovitosti se posuzuje podle právního řádu místa, kde se nemovitost nachází; naopak nepředvídatelné by bylo, kdyby se tato otázka posuzovala například podle bydliště předchozího majitele).

ZMPS a jiné právní předpisy

Každý stát má své vlastní mezinárodní právo soukromé, což je velice nepraktické z hlediska právní jistoty osob, které do mezinárodních (soukromoprávních) vztahů vstupují.

Nemohou si být totiž nikdy zcela jisti, zda jejich případný spor bude v každém státě řešen podle právního řádu stejného státu.

Jestliže se tedy obchodní partneři z ČR a Německa dostanou do vzájemného sporu a pokud bude spor řešen u německého soudu, může být v souladu s tamějšími kolizními normami odkázáno na české právo.

Naopak, pokud bude věc řešena u českého soudu, mohou české kolizní normy odkazovat na právo německé. Aby se této nejednotnosti předcházelo, uzavírají mezi sebou státy často mezinárodní smlouvy, které jejich kolizní normy sjednocují (ty pak mají přednost před zákony).

Díky tomu pak nezáleží na tom, ve kterém ze smluvních států se spor řeší – stejné kolizní normy odkáží vždy na stejné rozhodné právo.

Kolizní normy a EU

Evropská unie přispívá velkou měrou ke sjednocování kolizních norem a vydala v této oblasti několik nařízení (ty pak mají pro členské země závaznost jako zákony).

Vzhledem k tomu, že se její předpisy aplikují přednostně před právem domácím, použije se ZMPS pouze tehdy, není-li daná věc upravena předpisem EU (popř. mezinárodní smlouvou).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»