Provozuje:
Juris Real Estate

Co je po realitní stránce výhodnější?

Prodej nebo pronájem bytu?

Co je po realitní stránce výhodnější?

autor. JURIS REAL

Prodej nebo pronájem bytu?

Ačkoli koupě nemovitosti často představuje výhodnou investici, která se navíc může sama zaplatit díky pronájmu, někdy je vlastnictví domu či bytu spíše přítěží. Kdy se vyplatí uvažovat o pronájmu a kdy je naopak lepší prodej? Pravidlo, kterého je dobré se držet, zní: pronájem bytu (či domu) se vyplatí tehdy, pokud je roční výnos alespoň pět procent. To v praxi znamená, že byste měli z bytu ročně získat alespoň pět, ale lépe osm procent z jeho tržní hodnoty. Pokud máte např. byt, jehož hodnota se odhaduje na jeden a půl milionu korun, měli byste ročně utržit 75 až 120 tisíc korun. Tzn. pronajmout ho měsíčně za sedm až jedenáct tisíc korun, pokud se počítá i s nějakými provozními náklady. Platí však, že lepší je dlouhodobý pronájem za o něco nižší cenu, než krátkodobý za vyšší, protože často se střídající nájemníci jsou většinou zdrojem dalších fin. výdajů, navíc je to časově náročnější.

V každém případě se nájem vyplatí také jen za předpokladu, že půjde o slušné nájemníky, kteří budou platit včas a navíc byt nijak nepoškodí. I tak je dobré žádat po nich kauci – podle nového občanského zákoníku může být až ve výši odpovídající šestinásobku měsíčního nájemného, ovšem takový požadavek může většinu potenciálních nájemníků odradit. Na druhou stranu, kauce je potřeba jako pojistka, jinak hrozí, že nespolehlivý nájemník nezaplatí, něco poškodí a ještě zmizí, aniž by se dal dohledat. Důležité je také ošetřit placení za energie. Pronájem může ztížit fakt, že bytů je v mnoha lokalitách dostatek a tak si nájemníci mohou spíše vybírat. Někdy je proto lepší využít služby realitních kanceláří, které dokáží byt pronajmout rychleji a navíc snáze odhadnou potenciálně problémového nájemníka, i když se za jejich služby samozřejmě platí.

Majitelé, kteří nechtějí podstupovat rizika pronájmu a kteří nemají čas nebo chuť zdlouhavě hledat vhodného nájemníka a o nemovitost se navíc průběžně starat (nájemník má nárok třeba na funkční topení a v případě problémů musí všechny opravy logicky hradit majitel), by měli přistoupit k jejímu prodeji. Utržené peníze pak mohou investovat jiným způsobem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»