Provozuje:
Juris Real Estate

Co je pro kupujícího po ekonomické linii výhodnější?

Koupit byt v osobním, nebo družstevním vlastnictví?

Co je pro kupujícího po ekonomické linii výhodnější?

autor. JURIS REAL

Koupit byt v osobním, nebo družstevním vlastnictví?

Hypoteční úvěry jsou každým měsícem levnější a pokles úrokových sazeb se pravděpodobně ještě stále nezastavil. To nahrává i koupi novým nebo starším bytům.

Realitní servery se proto hemží různými nabídkami, ale co je lepší? Koupit byt v osobním nebo v družstevním vlastnictví?

Vybíráte ten správný byt pro vaši rodinu, otevřete slibně vyhlížející nabídku a najednou zjistíte, že byt je družstevní. Nemusíte hned inzerát zavírat. Zjistěte si další informace, než přenecháte hezký byt jiným zájemcům. Pokud plánujete vzít si na koupi družstevního bytu hypoteční úvěr, nemůžete danou nemovitostí ručit. Jenže můžete dát do zástavy případně jinou nemovitost. Jestliže takové možnosti nemáte, zjistěte si, kdy je možné převést byt do osobního vlastnictví. V případě, že to bude možné do jednoho roku, zeptejte se v hypoteční bance, zda vám poskytne předhypoteční úvěr. Předhypoteční úvěr je sice dobré splácet co nejkratší dobu, poněvadž splácíte pouze úrok z hodnoty úvěru, avšak nesplácíte jistinu. Jenže aspoň vám taková možnost pomůže překlenout dobu, než si družstevní byt převedete do osobního vlastnictví. Předhypoteční úvěr zanikne tehdy, když byt získáte do osobního vlastnictví a vložíte k němu do katastru nemovitostí zástavní právo ve prospěch hypoteční banky. Předhypoteční úvěr se pak splatí hypotečním úvěrem. Velkou výhodou družstevního bytu je nižší cena oproti nemovitosti v osobním vlastnictví. Inzeráty je ale třeba dobře rozklíčovat. Na konci popisu dané nemovitosti může být totiž informace o nesplacené anuitě. Anuitní splátka může činit i několik set tisíc korun. Pokud je však anuita splacená a bytové družstvo souhlasí s prodejem bytu do osobního vlastnictví během jednoho roku, může se jednat o velice výhodnou koupi.

„V souvislosti s nákupem nového bytu řeší kupující jeho dispozice, velikost, lokalitu apod. To jsou body, ve kterých má většinou vcelku jasno. Komplikovanější rozhodování právě přichází s volbou druhu vlastnictví. Zda je lepší koupit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví, nelze jednoznačně určit. S klienty proto vždy individuálně probíráme jejich představy a na jejich základě doporučujeme optimální variantu,“ říká Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny. Velkou výhodou družstevního bytu je nízká cena, ale nezapomeňte do výsledné částky započítat nesplacenou anuitu. Ta může činit i několik set tisíc korun. Pokud je však anuita splacená a družstvo souhlasí s prodejem bytu do osobního vlastnictví během jednoho roku, může se jednat o velice výhodnou koupi. Na takový byt vám totiž některé banky půjčí, aniž byste museli ručit jinou nemovitostí. Na cenu nemovitosti má vliv také daň. V případě družstevního bytu totiž z právního hlediska nejde o klasický nákup nemovitosti, ale jen o převod členských práv. Nový majitel tedy není nucen, státu odvádět daň z nabytí nemovitých věcí, která činí čtyři procenta z nabývací hodnoty nemovitosti. Při převodu družstevního podílu se platí pouze poplatek za převod v řádu tisíců korun. „Některá bytová družstva si tento poplatek neúčtují, ale některá ho zase mají hodně vysoký. Nový majitel by si měl jeho výši zjistit předem, aby nebyl nemile překvapen. Stejně tak by si měl ověřit, zda se na družstevní byt nevztahuje ještě splátka anuity,“ doporučuje (uzavírá) Martin Němeček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»