Provozuje:
Juris Real Estate

Co nejvíce trápí města a malé obce?

Zatímco některé obce už několik let využívají např. státní dotační a úvěrové programy, jiné se k tomu zatím neodhodlaly, ačkoli by jim to pomohlo například vyřešit problém s nedostatkem nájemního bydlení nebo zastarávajícím bytovým fondem.

Co nejvíce trápí města a malé obce?

autor. JURIS REAL

Zatímco některé obce už několik let využívají např. státní dotační a úvěrové programy, jiné se k tomu zatím neodhodlaly, ačkoli by jim to pomohlo například vyřešit problém s nedostatkem nájemního bydlení nebo zastarávajícím bytovým fondem.

Co přesně vlastně obce trápí a co vše mohou a mají řešit v oblasti bydlení?

Portál o bydlení před časem pomocí vlastní ankety zjišťoval, jaké problémy považují představitelé obcí za nejpalčivější.

Okruh potíží byl poměrně široký, ale zdaleka nejčastěji se shodli na tom, že je to především nedostatek bytů pro mladé a zároveň bydlení pro seniory.

Převedeno na čísla, nedostatek bydlení pro nejstarší věkovou skupinu zmiňovalo jako prioritní problém 40 procent obcí, zatímco startovací byty chyb v 38 procentech z nich.

Generelně lze konstatovat, že zhruba v pětině obcí chybí malometrážní byty obecně - ty lze využít nejen jako například startovací bydlení, ale také jako bydlení sociální nebo například byt pro matky, které se po rozvodu ocitly s dětmi v nouzi.

Nové bydlení pro seniory

Zmíněné byty pro seniory budou přitom potřeba stále více, s tím, jak česká populace stárne - týká se to jak malých vesnic, tak velkých měst.

Více než polovina obcí ze sedmi set, které se zúčastnily ankety, odpověděla v tom smyslu, že tuto formu bydlení hodlají získat buď novou výstavbou nebo zásadní přestavbou stávajících objektů.

Jinými slovy, uvědomují si, že nestačí někde vyčlenit několik málo bytů , ale že budou potřebovat celé objekty s až několika desítkami bytů.

Pokud jde o to, kde na takové byty obce vezmou peníze, stoupá zájem o využití státních úvěrů a dotací, které se zatím využívaly v míře spíše menší.

Byty se dají modernizovat díky státní půjčce

Výhodou státních úvěrů, jaké poskytuje například Státní fond rozvoje bydlení, je nízký úrok. Přímo na obce cílí například program na opravy a modernizace bytového fondu. Má garantovaný úrok 3% p. a. po celou dobu splácení (jde-li se o úvěr na odstranění následků způsobených povodní, je úrok snížen na 1% p. a.).

Zrovna tak mohou obce využít úvěrů na splácení nájemních bytů, které rovněž mají nízký úrok (zdroj: www.portalobydleni.cz).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»