Provozuje:
Juris Real Estate

Další omezení hypotečních úvěrů se blíží.

Na průměrný nový byt v Praze budete muset vydělávat 80 tis. měsíčně.

Další omezení hypotečních úvěrů se blíží.

autor. JURIS REAL

Na průměrný nový byt v Praze budete muset vydělávat 80 tis. měsíčně

ČNB naznačila, že uvažuje o zavedení limitu dalších dvou ukazatelů. Celkový dluh žadatele o hypoteční úvěr by neměl překročit osminásobek jeho ročního příjmu (DTI) a splátka všech jeho dluhů by neměla být vyšší než 40 procent jeho měsíčního příjmu (DSTI).

„Velmi silně zasaženou skupinou budou mladí lidé, kteří jsou na začátku pracovní kariéry a v čase lze předpokládat, že jejich příjem poroste,“ říká Milan Roček, jenž se podílel na vzniku portálu cenovamapa.org.

„Průměrné ceny bytů, domů, ale i pozemků a stavebních prací jsou dnes reálně vyšší, než jsou průměrné příjmy,“ doplňuje Roček.

Průměrný nový byt v Praze o rozloze 70 metrů čtverečních přitom stojí 6,7 milionu korun. Při 90procentní hypotéce by zájemce musel mít našetřeno 670 tisíc korun a platil by u 30leté hypotéky 23,7 tisíce měsíčně. Pokud by ČNB zavedla limit DTI ve výši osm, musel by příjem kupujícího být 89 tisíc korun měsíčně. Pokud by se zájemci podařilo našetřit 20 procent (1,3 milionu korun), pak by splátka úvěru na 30 let činila 20,5 tisíc korun. V takovém případě by musel vydělávat 79 tisíc korun měsíčně. To je pro většinu lidí nedostupné.

„V podstatě tak hrozí, že na vlastnické bydlení běžné domácnosti nedosáhnou a nové byty budou kupovat jen movití investoři. To samozřejmě přispěje stabilitě finančního sektoru a centrální banka tak bude spokojená. Na druhou stranu problém bytového trhu se dál prohloubí a to výrazně. Lidé z Prahy začnou utíkat do regionů, nebo budou nuceni jít do nájmu za ještě vyšší nájemné, než by činila splátka hypotéky,“ poznamenala výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»