Provozuje:
Juris Real Estate

Daň z nabytí nemovitosti je překážkou bytové výstavby, měla by se proto zrušit.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v úterý 29. září zamítla v prvním čtení poslanecký návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Daň z nabytí nemovitosti je překážkou bytové výstavby, měla by se proto zrušit.

autor. JURIS REAL

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v úterý 29. září zamítla v prvním čtení poslanecký návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Tato daň ve výši čtyř procent ze základu daně se platí v České republice od 1. ledna 2014 (předtím zde platila daň z převodu nemovitostí) a byla přijata jako zákonné opatření Senátu v závěru roku 2013.

V současné době se však v legislativním procesu stále nachází i novela tohoto zákona, podle níž by se plátcem daně z nabytí nemovitosti nově stal kupující (dosud je plátcem prodávající, kupující je ručitel).

Původně tato novela měla vstoupit v platnost od 1. ledna 2016, podle aktuálního stavu však vstoupí v účinnost nejspíš až od 1. dubna 2016.

„Samotná existence této daně v české daňové soustavě je zbytečnou překážkou bytové výstavbě v zemi, protože zvyšuje ceny stavebních parcel a bytů. Otázkou je, zda výnos z této daně po odečtení všech nákladů na výběr a zprávu má pro stát významný efekt,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice.

Stejně negativně se Evžen Korec vyjádřil i k připravované změně plátce této daně. „Je to další případ českého legislativního Kocourkova, kdy se tu zcela nesystematicky mění daňové zákony. Změna osoby plátce této daně je zásah do stávajících smluv a právního prostředí. V předkupních smlouvách (smlouvách o kupních smlouvách budoucích) u pozemků, které se mnohdy uzavírají i na mnoho let dopředu, se totiž uvádí konkrétní cena a předpokládá se, že daň z nabytí nemovitých věcí bude platit prodávající. Nově tak hrozí, že kvůli změně plátce daně – a při zachování současného znění předkupních smluv – dojde k prodražení pozemků o 4 procenta, která jsou sazbou daně. Toto zdražení budou muset developeři promítnout i v cenách nových bytů. Odhaduji, že to může způsobit nárůst cen nových bytů i v řádu desítek tisíc korun,“ uzavírá Evžen Korec.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»