Provozuje:
Juris Real Estate

Dědictví bylo zatíženo daní. Dnes není.

Časy se ale mění a současná nejsilnější vládní strana chce daň z dědictví opět zavést…a pro všechny.

Dědictví bylo zatíženo daní. Dnes není.

autor. JURIS REAL

Časy se ale mění a současná nejsilnější vládní strana chce daň z dědictví opět zavést…a pro všechny.

Má být dědictví zatíženo daní? Dědic získává „něco“ zadarmo, bez vlastního přičinění, pouze na základě své rodinné příslušnosti nebo z rozhodnutí zůstavitele. A to je podle některých třeba potrestat daní. Naopak možnost předání rodinného vybudovaného majetku budoucím generacím či s ním naložit po smrti podle své vůle jiným způsobem motivuje budoucího zůstavitele ve snaze rozšiřovat své jmění. A s tím platí více daní již za života. V současnosti v České republice není dědictví daněno. V rámci změny občanského zákoníku došlo i ke změně dalších zákonů. A jedním, který prošel významnou obměnou, byl zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí. Byl zrušen a nahrazen zákonem o dani z nabytí. V té ale figuruje pouze úplatné nabytí nemovitostí.

Daň dědická se dostala zmínkou do zákona o dani z příjmů, který příjem z dědictví zcela osvobozuje.

Od daně z příjmů fyzických osob se osvobozuje bezúplatný příjem

a) z nabytí dědictví nebo odkazu

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 4a Osvobození bezúplatných příjmů

Stejné osvobození platí i pro právnické osoby, jen je zakotveno v § 19b. Kdokoli zdědí jakýkoli majetek tak v současnosti nezaplatí ani korunu na dani.

Až do 1. 1. 2014 přitom byly od daně dědické osvobozeni pouze příbuzní v I. a II. příbuzenské skupině. Nepříbuzní a právnické osoby za dědictví zaplatili – a to nemalé částky. Sazba daně dědické se pohybovala od 3,5 % pro částky do 1 mil. Kč po 20 % z částky přesahující 50 mil. Kč (k tomu si stát ještě připočítá 6,23 mil. Kč).

Zrušení dědické daně mělo své ekonomické opodstatnění. Za rok 2004 činily příjmy z ní 100 mil. Kč, přičemž náklady na její administraci a výběr dosahovaly 77,81 mil. Kč. Podle plnění státního rozpočtu za rok 2013, kdy byla daň dědická účtována naposledy, dosáhl výběr „trojdaně“ zahrnující daň dědickou, darovací a z převodu nemovitostí 9 078 126 640 Kč. Z toho daň dědická tvořila přibližně 87,5 mil. Kč. Zrušení daně dědické se nelíbí zejména levicovým politikům. Nejsilnější vládní politická strana ČSSD ve své představě daňové reformy počítá se znovuzavedením zdanění dědictví. A to rovnou pro všechny. A když už je bude zavádět, tak pořádně…jen ať to dědic zaplatí.

„Pokud jde o majetkové daně (daň z převodu nemovitostí, dědická a darovací daň, daň z nemovitostí), ČSSD bude prosazovat jejich zvýšení, neboť Česká republika je na posledním místě v rámci zemí OECD v podílu majetkových daní na celkovém daňovém výběru,“ uvádí ČSSD v materiálu Daňová reforma s podtitulem „Spravedlivé daně a vyrovnaný státní rozpočet!“. Dani se podle představ Sociální demokracie nevyhnou ani příbuzní. „V případě daně dědické a darovací bude zavedena druhá sazba (i pro osoby blízké) v případě majetků nad 10 milionů Kč.“

V současnosti je optimální doba pro převod dědictví.

Čas dědictví si ale zůstavitel nemůže příliš vybírat, pokud tedy nechce spáchat trestný čin.

Pozůstalí ovšem mohou ovlivnit délku případného dědického řízení. A daň dědická byla vyměřována ke dni nabytí „právní moci rozhodnutí příslušného orgánu, kterým bylo skončeno dědické řízení“.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»