Provozuje:
Juris Real Estate

Dejte si pozor na nebezpečné komíny!

Dny se zkracují, první mrazíky už jsou tu a většina domácností si začíná přitápět v kamnech.

Dejte si pozor na nebezpečné komíny!

autor. JURIS REAL

Dny se zkracují, první mrazíky už jsou tu a většina domácností si začíná přitápět v kamnech.

Neměli bychom však zapomínat, že před zahájením každé topné sezóny by náš komín měl prohlédnout odborník, abychom měli jistotu, že komín není zanesený a po celou zimu bude jeho využívání bezpečné.

Pokud to neuděláte, v případě nehody či vzniku požáru může pojišťovna odmítnout nebo krátit plnění.

Jaké povinnosti ukládá zákon? Kdy si můžete komín vyčistit svépomocí? A jak poznáte, že kominík, který vám přišel provést servis, je odborně způsobilý?

Podle statistik Hasičského záchranného sboru loni došlo ke 251 požárům, které měly na svědomí komíny. Vznikla tak škoda přes 100 milionů Kč.

Důvodem je, že lidé často údržbu komínů podceňují a neuvědomují si, jaké následky může zanedbaný komín způsobit.

Nejčastější příčinou požárů komínů je vznícení sazí, často bývá na vině i nevhodná konstrukce, zazděný trám nebo spáry v komíně.

Jaké povinnosti jsou s užíváním komína spojené?

„Povinnost, jak se starat o bezpečný provoz komína, kouřovodu a spotřebiče paliv upravuje legislativa. Úkony jako pravidelné čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv stanoví v podrobnostech Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv,“ uvádí Nicole Zaoralová, tisková mluvčí GŘ HZS. A doplňuje: „Základní lhůta pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu je: 3× ročně u spotřebiče na pevná paliva, 3× ročně na kapalná paliva a 1× ročně na plynná paliva. Nové nařízení vlády umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, provést si čištění svépomocí. Minimálně jednou do roka však musí komín prohlédnout kominík.“ O provedení kontroly a jejím závěru se vystavuje písemná zpráva.

Jak je to s plněním pojišťovny v případě požáru?

Doklad o kontrole kominíkem je dobré uschovat, může se vám hodit při případném jednání s pojišťovnou. „Pokud požár vznikne v komíně, je nutné při následném jednání s pojišťovnou doložit, že komín byl odborně zkontrolován kominíkem. Tato kontrola by měla proběhnout minimálně jednou za rok.

Při doložení revize komína pojišťovna následně uhradí vzniklé škody na základě pojištění domácnosti nebo nemovitosti. Škody spojené s požárem komína mohou dosahovat až statisíců Kč,“ uvádí Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»