Provozuje:
Juris Real Estate

Demolice činžovního domu na Václavském náměstí je ukončena.

Z rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice zmizel dům, na jehož místě má v budoucnu vyrůst nová budova. V dalších týdnech budou dělníci odklízet suť.

Demolice činžovního domu na Václavském náměstí je ukončena.

autor. JURIS REAL

Z rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice zmizel dům, na jehož místě má v budoucnu vyrůst nová budova. V dalších týdnech budou dělníci odklízet suť.

Investor stavby připravuje žádost o stavební povolení, stavba kancelářského objektu by měla začít v příštím roce. Proti demolici domu se v minulosti postavila část odborné i laické veřejnosti.

Vyklízení staveniště a odvoz suti budou pokračovat po několik následujících týdnů. Současně běží stavební řízení pro stavbu nového domu, ve kterém budou kancelářské prostory. Jestliže vše půjde podle plánu, stavba by měla začít v příštím roce a dokončena má být v horizontu dvou let. Celkové finanční náklady na projekt včetně demolice přesahují dvě miliardy korun. Flow East nyní zpracovává dokumentaci pro výběrové řízení na hlavního dodavatele stavby. Dům společnost vlastnila od roku 1994. Plán jeho demolice v minulosti vyvolal kontroverzi, když se proti ní postavila část veřejnosti a odborné obce. Demoliční výměr stavební úřad Prahy 1 vydal v září 2013, po odvoláních jeho rozhodnutí v červnu 2014 zrušil magistrát. Firmě se povolení nakonec definitivně podařilo získat letos. Kvůli nesrovnalostem se opakovalo i územní řízení. Proti demolici vznikla petice a odpůrci zbourání domu uspořádali několik demonstrací.

Pražští památkáři dali stavbě nové budovy na místě nyní zbouraného domu v roce 2010 souhlas, který je nutný pro každou stavbu v památkové rezervaci. O rok později jej v odvolacím řízení potvrdilo ministerstvo kultury, které následně definitivně zamítlo památkovou ochranu domu. Zbouraný objekt původně navrhl architekt Josef Schulz, autor mimo jiné Národního muzea. Dokončen byl v roce v roce 1880, v roce 1920 prošel přestavbou. Členitá a zdobená fasáda domu byla nahrazena jednodušší formou. Ačkoliv někteří připisují autorství přestavby či podíl na ní architektu Bohumíru Kozákovi, podle developera si "žádný z architektů ve svých publikovaných materiálech nenárokoval autorství této stavby".




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»