Provozuje:
Juris Real Estate

Developeři v ČR zahájily v 1. pololetí stavbu 5 991 bytů v bytových domech.

Jedná se o nejvyšší číslo v daném období od roku 2008, kdy byla od počátku ledna do konce června zahájena stavba 7 365 bytů. Meziroční nárůst je téměř třípětinový - 59,4 procenta.

Developeři v ČR zahájily v 1. pololetí stavbu 5 991 bytů v bytových domech.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Jedná se o nejvyšší číslo v daném období od roku 2008, kdy byla od počátku ledna do konce června zahájena stavba 7 365 bytů. Meziroční nárůst je téměř třípětinový - 59,4 procenta.

Počet zahájených staveb rodinných domů pak meziročně vzrostl o 2,3 procenta na 9787, také zde je údaj za první pololetí nejvyšší za 11 let. Vyplývá to z čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (33,2 procenta) připadal na českou metropoli. Následovaly Jihomoravský (14,3 procenta), Olomoucký (7,4 procenta), Liberecký a Středočeský kraj (oba 7,3 procenta). Naopak v Ústeckém kraji to s 23 byty bylo ani ne půl procenta. V hlavním městě vzrostl počet zahájených staveb bytů meziročně o tři čtvrtiny na 1990. Na konci dubna to bylo o 460 procent. Podle výkonné ředitelky developerské společnosti Central Group Michaely Tomáškové existuje bytů na trhu však stále málo. "S ohledem na letitý deficit a při současném ekonomickém boomu by se na pražském trhu bez problémů prodalo kolem 10.000 nových bytů ročně. A k tomu má Praha skutečně velmi daleko," uvedla.

Podle generálního ředitele další developerské společnosti Ekospol Evžena Korce táhnou v současnosti bytovou výstavbu v ČR hlavně regiony.

"V hlavním městě se o rozvoji bytového fondu hovořit nedá. V červnu se v Praze začalo v bytových domech stavět pouze 206 bytů. To je hluboce pod poptávkou i zdravým růstem města," sdělil.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v tuzemsku do konce června meziročně vzrostl o 2,3 procenta na 9 787. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,8 procenta), Jihomoravský (12 procent) a Moravskoslezský kraj (9,4 procenta). Podíl Prahy zůstal zhruba na dvou procentech.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce května stavět 19.102 bytů, nejvíc za poslední desetiletí. Meziroční nárůst činí 15,4 procenta. V porovnání s rekordním rokem 2008 je jejich počet naopak zhruba o 13 procent nižší.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»