Provozuje:
Juris Real Estate

Developeři vymýšlejí právní kličky ohledně DPH.

Nově zaváděná daň z pozemků pod novostavbami zdraží v letošním roce byty i kancelářské prostory. Ovšem někteří developeři již našli fintu, jak nutné zdražení na extrémně nabitém realitním trhu snížit. Začnou totiž stavební parcely dělit.

Developeři vymýšlejí právní kličky ohledně DPH.

autor. JURIS REAL

Nově zaváděná daň z pozemků pod novostavbami zdraží v letošním roce byty i kancelářské prostory. Ovšem někteří developeři již našli fintu, jak nutné zdražení na extrémně nabitém realitním trhu snížit. Začnou totiž stavební parcely dělit.

„Nejen my, ale i ostatní developeři budou určitě optimalizovat zpoplatněnou plochu tak, jak to právní předpis umožňuje. Pokud je vyčlenění pozemku v souladu s územním rozhodnutím, pak toto správní rozhodnutí má logicky stejnou váhu jako úřední souhlas s dělením pozemku,“ informuje generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. Tím, že se stavební parcela rozdělí na dvě, a to plochu přímo pod domem a plochu zahrady okolo tohoto domu, zmenší se plocha, z níž se nově bude platit daň z přidané hodnoty. Rozdělení původní stavební parcely ale nesmí vypadat účelově. „Avšak právním argumentem nemůže být daňové zvýhodnění, dělení pozemku musí mít jiný, praktický důvod, jinak takové dělení stavební úřad nepovolí“, uvažuje Dušan Kunovský, ředitel velké developerské společnosti Central group. Podle finančního ředitele developerské společnosti Finep Štěpána Havlase je snížení ceny rozdělením pozemku jen teoretickou možností, v praktické aplikaci finančního práva je Finep nepoužije.

„Zahrada je podle doslovného výkladu zákona související stavební pozemek a podléhá proto placení daně. A zahradu stavebník potřebuje pro zařízení staveniště, nikdy nejde stavět jen na parcele velké jako přesný půdorys domu,“ uvedl Havlas. Finep je tak nucen zdražit byty o dvě až tři procenta, u luxusních bytů může jít o pět až deset procent, u rodinných domů i nad deset procent. Placení DPH z pozemků pod novostavbami schválili noví zákonodárci na prvním povolebním zasedání, aby mohl nabýt účinnosti nový občanský zákoník, resp. nový kodex soukromého práva. Právní norma ale přitom současně neupřesňuje, za co a kolik se má platit. Právní výklad (rozuměj právní nezávazné stanovisko) podal až Generální finanční ředitelství, ačkoliv i toto vysvětlení lze vykládat různě. „V bytových domech to je zřetelné. U bytů do velikosti 120 čtverečních metrů se bude z pozemku platit DPH 15 procent, u větších bytů 21 procent. U rodinných domů ale není výklad právního předpisu jasný, údajně by tam měly být dvě sazby, za dům 15 procent a za pozemky s inženýrskými sítěmi 21 procent. Zda to tak bude, nevíme. Nejsme proto schopni řádně ocenit rodinné domy, které máme připravené k obchodní transakci, musíme čekat na výklad,“ sdělil dále Kunovský.

Zatímco u menších bytů znamená započtení DPH z pozemku zdražení o 30 tisíc až 60 tisíc korun, u větších bytů růst ceny převýší sto tisíc korun a u rodinných domů, kde pozemek tvoří velkou část ceny nemovitosti, půjde o zdražení v řádu několika set tisíc korun. „V příštím roce připravujeme 1 300 až 1 500 nových bytů. Jsem optimista a věřím, že lidi se už naučili s krizí žít a že poptávka oproti letošku neklesne,“ dodal šéf společnosti Central group. Podle odhadu společnosti Ekospol se letos v metropoli, která je v tuzemsku největším rezidenčním trhem, prodá více než 4 800 nových bytů, nejvíce za posledních pět let. Už na konci listopadu to bylo 4 531 bytů, počet o 13 procent vyšší než za celý loňský rok. „Všichni developeři budou muset zvýšit ceny bytů a rodinných domů o daň z pozemků. A každé zdražení poptávku po nemovitostech o něco sníží. Přesto doufám, že v následujícím roce se v hlavním městě prodá ještě více nových bytů než letos. Rozhodující bude, kolik superlevných bytů, tedy v cenách pod 40 tisíc korun za čtvereční metr, se v nabídkách objeví. Tyto byty poptávku táhnou,“ připomněl šéf Ekospolu Evžen Korec.

Podle Generálního finančního ředitelství se bude od roku 2014 platit DPH z ceny všech stavebních parcel, kterých se nová budova dotýká. Jestliže půjde o sociální bydlení, bude daň z pozemku 15 procent. U smíšené výstavby se daň vyměří v poměru, v jakém budou rezidenční a komerční plochy situovány v objektu. Za byty do 120 čtverečních metrů bude daň 15 procent, za komerční plochy a větší byty 21 procent. Základní sazba daně se bude platit i za pozemky, na nichž jsou technické sítě pevně spojené se zemí (plynovod, vodovod apod.) DPH se nebude platit u objektů zkolaudovaných do konce roku 2012, pokud se budou prodávat po více než třech letech od kolaudačního rozhodnutí. Bytové objekty zkolaudované po lednu 2013 se budou moci prodat bez daně až po pěti letech od vydání kolaudačního rozhodnutí (s využitím Kaláb, V. Stavitelé vymýšlí kličky kolem DPH. Deník Lidové noviny – příloha Peníze&Byznys, dne 23. 12. 2013, s. 13.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»