Provozuje:
Juris Real Estate

Divadla se i přes rozvolnění neotevřou.

Většina pražských divadel se 11. května neotevře, další vlna rozvolnění koronavirových omezení, kterou 30. dubna uveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, jim podle jejich zástupců nepomůže.

Divadla se i přes rozvolnění neotevřou.

autor. JURIS REAL, ČTK

Většina pražských divadel se 11. května neotevře, další vlna rozvolnění koronavirových omezení, kterou 30. dubna uveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, jim podle jejich zástupců nepomůže.

Podle nového ustanovení vlády do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět od 11. května jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních.

V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu. Za daných podmínek se nevyplatí hrát ani Národnímu divadlu.

"Hrát pro takto malý počet diváků by jen prohlubovalo ekonomické ztráty. Těšíme se na návrat k normálnímu životu," sdělil ČTK mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Dodal, že první česká scéna od 4. května otvírá pokladny a spouští předprodej na příští divadelní sezonu. Zkoušky všech uměleckých souborů zahájí prozatím ve zvláštním režimu. Celé divadlo se připravuje na nejbližší premiéry, které jsou přeložené na začátek sezony.

Otevřít 11. května se nevyplatí ani malým scénám, jakou je např. komorního Divadla Viola.

"Diváci v klasickém divadelním uspořádání musí sedět ob řadu a v každé obsazené řadě vždy dva vedle sebe, a pak místo volné. Takže v našem případě 76 míst děleno dvěma je 38 a z toho mínus třetina je nějakých 25. Možná 30 míst bychom v tomhle režimu mohli mít, ale to je z hlediska honorářů, výdajů za energie a všeho nerentabilní. Vzhledem k dvěma předchozím měsícům karantény to nepůjde," řekl ředitel Violy Robert Tamchyna.

Také Divadlo Na Fidlovačce již do konce sezóny, ani v rámci nového ustanovení vlády, nezačne hrát.

"Bohužel, při kapacitě 100 osob se nezaplatí náklady na uváděné představení," sdělila mluvčí divadla Claudia Nasliová.

Taktéž vlastník Divadla Kalich Michal Kocourek míní, že současný limit do 100 míst pro jeho scénu nic neřeší.

"Za takových podmínek by pro nás bylo každé představení silně ztrátové, což si jako nedotované divadlo nemůžeme dovolit. Nicméně doufáme, že až se prokáže, že lidé v hledištích nepředstavují za dodržování hygienických podmínek žádnou katastrofu, dojde k dalšímu navýšení povolené kapacity a letní scény na vzduchu budou smět fungovat za ještě velkorysejších podmínek než vnitřní hlediště," poznamenal.

Otevřít se podle informací ČTK nechystá ani Divadlo na Vinohradech a Ungelt.

Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka 25. května plánuje otevření divadelního prostoru Jatka78.

Premiéra nového projektu Cirku La Putyka inscenace Kaleidoskop má být 8. června.

"Do divadla Jatka78 bychom na konci května chtěli vpustit tolik diváků, kolik povolí aktuální opatření proti šíření koronaviru," prohlásil principál Rostislav Novák ml.

Vedoucí pracovní skupiny pro uvolování karanténních opatření Rastislav Maďar dnes připustil, že některým divadlům se při limitu 100 diváků nevyplatí otevřít.

"Ale vycházíme z toho, že ta pravidla musí být čitelná, mít logiku a být férová. Kdybychom kina povolili jen 100 a divadlům povolili 300, tak by to férové nebylo," uvedl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»