Provozuje:
Juris Real Estate

Dlužné poplatky za byt v SVJ nově padají na hlavu kupujících.

Lidé kupující do osobního vlastnictví byty by od prodávajících měli před podpisem kupní smlouvy nově vyžadovat písemné potvrzení od správce domu, že na daném bytě neváznou žádné dluhy za služby.

Dlužné poplatky za byt v SVJ nově padají na hlavu kupujících.

autor. JURIS REAL

Lidé kupující do osobního vlastnictví byty by od prodávajících měli před podpisem kupní smlouvy nově vyžadovat písemné potvrzení od správce domu, že na daném bytě neváznou žádné dluhy za služby.

S novým občanským zákoníkem totiž tyto finanční závazky mohou na nové majitele bytu snadno spadnout, a to i když o nich nevěděl. Donedávna šly za předchozím vlastníkem bytu, když je předtím neplatil. "Jestliže kupujete byt, požadujte po prodávajícím potvrzení o tom, jaké na bytu váznou dluhy za platby vůči správci domu. Případně doložení toho, že takové dluhy neexistují. Jde o poplatky za náklady provozu domu či příspěvky do fondů, třeba oprav. Na kupujícího totiž od Nového roku přecházejí dluhy původního vlastníka bytu za platby, o kterých kupující věděl nebo, a to je podstatné, o kterých se mohl dozvědět z potvrzení od správce domu," konstatuje Michal Ševčík z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák a partneři (Partners). Před Novým rokem dluhy spjaté se správou domu a pozemku na nového vlastníka podle derogovaného zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů ještě nepřecházely. Prodávající musel své dluhy správci domu splatit i poté, co byt prodal.

Jinak se totiž vystavoval právnímu riziku, že ho na jiných adresách, kde pobývá, může kvůli tomu nahánět soudní exekutor. V současnosti je to nově tak, že prodávající bytu ručí za úhradu dluhů správci domu pouze za podmínky, že je tento dluh uveden v potvrzení od správce domu, které kupujícímu vystaví. "Pokud kupující na potvrzení nebude trvat, hrozí mu, že na něj dluhy přejdou," dodal Ševčík.

Podle právníků z nového občanského zákoníku ale není úplně zřejmé, zda dluhy přecházejí na nového vlastníka bytu automaticky ex lege (ze zákona), tedy i bez jakéhokoli ujednání mezi stranami ve smlouvě. To může vyjasnit až rozhodovací praxe soudců. Ani odborné monografie zatím nepřinášejí jednotný (rozuměj konzistentní) právní výklad. V každém případě díky nové právní úpravě posílí postavení společenství vlastníků jednotek a správců domu ( využitím Ginter, J. Dlužné poplatky za byt nově padají na kupující. deník Právo dne 12. 2. 2014, s. 1 a 2.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»