Provozuje:
Juris Real Estate

Dlužníkům se možná blýská na lepší časy.

Lidem v dluhové pasti svítá nová naděje. Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu insolvenčního zákona, která má od roku 2018 zlepšit přístup lidí k oddlužení.

Dlužníkům se možná blýská na lepší časy.

autor. JURIS REAL

Lidem v dluhové pasti svítá nová naděje. Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu insolvenčního zákona, která má od roku 2018 zlepšit přístup lidí k oddlužení.

Nová pravidla tzv. osobního bankrotu prodlouží proces oddlužení, věřitelé se však v extrémních případech nemusejí dočkat svých peněz.

Oddlužení by se mělo týkat všech, kteří „nesledují nepoctivý záměr“.

Mírnější pravidla se také nebudou vztahovat na člověka, jehož „dosavadní způsob života dlužníka svědčí o zjevné lehkomyslnosti a nedbalosti, pro které lze důvodně předpokládat, že nebude plnit své povinnosti v insolvenčním řízení".

Případně ani ti, kteří již v předchozích sedmi letech oddlužením prošli.

Nový osobní bankrot počítá, že dlužníkovi bude stačit uhradit pouze náklady související s oddlužením, tedy především přibližně tisíc korun měsíčně na práci insolvenčního správce.

Cílem novely je ale také motivace dlužníků, aby spláceli více. Pokud dlužník splatí alespoň polovinu dluhů, bude oddlužen již za tři roky.

V případě, že zaplatí alespoň 30 procent všech dluhů, zbaví se jako dosud dluhů během pěti let. Když však dlužník splatí méně, bude žít z nezabavitelného minima sedm let.

„Tomuto návrhu nerozumíme, protože evidentně povede k neodpovědnému chování některých skupin dlužníků," říká Ondřej Holoubek, mluvčí úvěrové firmy Provident.

„Pravděpodobně se najde někdo, kdo to bude zneužívat, ale celkově si myslím, že převáží pozitivní dopady v podobě šance pro statisíce lidí opustit šedou ekonomiku," věří Daniel Hůle, který se problematikou dluhů zabývá v organizaci Člověk v tísni.

Proti návrhu se staví banky a úvěrové společnosti.

Upozorňují, že novela zdraží úvěry a zpřísní vymáhání ještě před vyhlášením osobního bankrotu. Novelu by měla projednat vláda v první polovině příštího roku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»