Provozuje:
Juris Real Estate

Dnes o kvetoucích stěnách na fasádách

Vypadají "prostě" nádherně, zvláště když kvetou. Dnes zažívají velký boom a zdobí veřejné prostory i privátní obydlí po celém světě.

Dnes o kvetoucích stěnách na fasádách

autor. JURIS REAL

Vypadají "prostě" nádherně, zvláště když kvetou. Dnes zažívají velký boom a zdobí veřejné prostory i privátní obydlí po celém světě.

Přestože se jejich instalacemi proslavil francouzský botanik a designér Patrik Blanc – svůj koncept propaguje od osmdesátých let 20. století – není jejich duchovním otcem. Zmínky o existenci kvetoucích stěn jsou staré přibližně pět set let, ale „patentovat“ si svůj nápad stavět zelené stěny a fasády nechal americký zahradní architekt Stanley Hart White už v třicátých letech minulého století. U nás s podobnými úpravami zeleně pracoval významný architekt Ivan Otruba. Asi hlavním přínosem vertikálních zahrad je jejich příznivý vliv na naši mysl. V přítomnosti krásy se cítíme a priori příjemně, navíc rostliny přirozeně zvlhčují a okysličují prostor. Při tvorbě vertikálních zahrad se pracuje s rostlinami, které přirozeně rostou na skalách, skalních převisech či větvích stromů.

Jak se to dělá?

Vertikální zahradu si de facto můžeme postavit sami, záleží ovšem na tom, jak manuálně disponovaní jsme, protože i když si přečtěme, jak snadno lze ohromujícího výsledku dosáhnout, věřte, že tak jednoduché to zase není:

· speciální kovová, voděodolná konstrukce připevněná k nosné zdi (nebo samonosná),

· konstrukce nesmí narušit nosnou zeď,

· desetimilimetrová PVC plachta a zahradnická plsť napuštěná výživným roztokem (do ní se posléze sází rostliny),

· síť trubic přivádějící vláhu k rostlinám, ovládaná elektronicky,

· odtokový kanál pod konstrukcí (zachycuje přebytečnou vláhu a posílá ji zpět do oběhu),

· umělé osvětlení v interiéru (pro správný růst rostlin),

· pravidelná péče o systém i rostliny.

Rostliny jako obrazy

Jak vertikální zahrada pokvete či bude „pouze“ mnohobarevně zelená, záleží na nás. Použitými rostlinami lze vytvořit vskutku obdivuhodné obrazy. Jejich pečlivý výběr a vzájemné propojování je, alespoň podle Patrika Blanka, oním tajemstvím přírody, s nímž dokázali pracovat staří mistři a který jsme my, uspěchaná generace, podcenili. Vertikálními zahradami můžeme osázet venkovní fasády i vnitřní prostory. Nádherně se vyjímá i na terasách paneláků. Dokonce i v malém bytě je možné zahradu instalovat. Záleží ovšem na výběru rostlin. Cílem není vypěstovat prales.

Jaké rostliny vybrat?

I kdybychom instalaci stěny zvládli sami, v okamžiku jejího osazování bychom měli kontaktovat odborníka. Jen botanik specialista ve spolupráci se zkušeným zahradníkem dokáží vytvořit to, o čem hovořil, i když trochu nadsazeně, Patrik Blanc. Ne každá rostlina se hodí do našeho klimatického prostoru a bylo by zbytečné, aby vynaložená práce přišla vniveč. Pro ty, kdož se chtějí do díla pustit sami, tipy na vhodné rostliny: Asparagus, Chamaedorea elegant, Anthurium andreanum, Monstera Philodendron persetum, Scindapsus aureus, Ficus…




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»