Provozuje:
Juris Real Estate

Dnes opět na našich stránkách o nekompetentnosti SVJ

Někteří lidé po koupi bytu s překvapením zjišťují, že se tím pádem stávají členy společenství vlastníků jednotek. A zajímají se o to, zda je to nutné a zda z něj případně mohou vystoupit. To však možné není (bohužel pro řadu odborníků na bydlení).

Dnes opět na našich stránkách o nekompetentnosti SVJ

autor. JURIS REAL

Někteří lidé po koupi bytu s překvapením zjišťují, že se tím pádem stávají členy společenství vlastníků jednotek. A zajímají se o to, zda je to nutné a zda z něj případně mohou vystoupit. To však možné není (bohužel pro řadu odborníků na bydlení).

Např. proto, že vlastník bytu se stává i spoluvlastníkem pozemku, na kterém dům stojí, nebo společných prostor.

"Vlastníme s manželkou byt a nesouhlasíme s rozhodováním společenství, jeho rozhodnutí jsou nesmyslná, protože ve výboru společenství sedí jen staří lidé. My jsme mladí a nemáme čas na nějaké schůzování. Věci si dovedeme zařídit sami, nepotřebujeme k tomu nějaké společenství. Prý jsem členem společenství ze zákona, je tento nesmysl pravda?"

Přesně tak zněl právě jeden dotaz, s nímž se majitel bytu obrátil na Sdružení nájemníků.

Podle jeho právničky to však není tak jednoduché, jak si představuje. "Vlastníte bytovou jednotku – byt a dále jste spoluvlastníkem podílu na domě, ve kterém se byt nachází a pozemku, na kterém dům stojí. Společné části domu jsou v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek. S převodem nebo přechodem vlastnictví jednotky přechází spoluvlastnické právo ke společným částem domu. Velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu se řídí vzájemným poměrem velikosti podlahové plochy jednotek k celkové ploše všech jednotek v domě."

Obdobně se postupuje i u společných částí domu, které jsou ve spoluvlastnictví vlastníků pouze některých jednotek.

O jakémkoliv spoluvlastnictví platí, že každý má právo, ale i povinnost rozhodovat o těchto společných věcech a podílet se na jejich správě a údržbě.

V zákoně o vlastnictví bytů je tato záležitost řešena tím, že svá práva a povinnosti spojená a vlastnictvím bytové jednotky spoluvlastnického podílu na budově a pozemku (pozemcích) člověk uskutečňuje prostřednictvím společenství vlastníků jednotek.

Toto společenství, dle právní úpravy platné do 31. 12 2013, vznikalo ze zákona.

Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce, poslednímu z těchto vlastníků.

Příslušný katastrální úřad vyrozumí ostatní vlastníky jednotek o provedení vkladu vlastnictví jednotky do katastru nemovitostí.

Další osoby, které nabyly vlastnictví k jednotce jiným způsobem než smlouvou, jsou povinny o tom uvědomit původního vlastníka budovy.

Společenství má své stanovy, výbor nebo pověřeného správce. Stanovami a zákonem jsou jasně daná pravidla pro rozhodování ve společenství.

Je nutné si uvědomit, že nevlastníte jen váš byt, ale že jste i spoluvlastníkem domu a pozemku a že o společných věcech (např. oprava fasády, střechy, schodiště, atd.) nemůžete rozhodovat sám, bez ohledu na vůli ostatních.

"Pokud jste s činností výboru nespokojen, popřípadě máte odborné znalosti o správě domu, tak je třeba, abyste se do činnosti výboru zapojil, nebo je-li vás nespokojených víc, abyste si zvolili nový výbor: Jak tak učinit, naleznete v zákoně o vlastnictví bytů a ve vašich stanovách. Věřte mi, že mé zkušenosti z poradenské činnosti spíše hovoří pro ty členy výboru společenství, kteří mají odborné znalosti, zkušenosti, jsou ochotni poctivě pracovat a jsou si vědomi mnohdy nelehké práce s lidmi a vůbec nezáleží na tom, zda jsou staří nebo mladí," uzavřela radu právnička.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»