Provozuje:
Juris Real Estate

Dnešní příspěvek se věnuje nové právní úpravě společnosti s ručením omezeným.

Česká právní úprava následovala po rekodifikaci všeobecný celosvětový trend, kterým je snaha o co nejpříznivější podmínky pro zakládání společností.

Dnešní příspěvek se věnuje nové právní úpravě společnosti s ručením omezeným.

autor. JURIS REAL

Česká právní úprava následovala po rekodifikaci všeobecný celosvětový trend, kterým je snaha o co nejpříznivější podmínky pro zakládání společností.

Zákon o obchodních korporacích proto snížil minimální výši vkladu do společnosti s ručením omezeným na symbolickou jednu korunu českou, přičemž společenská smlouva může povinnou výši upravit i jinak.

Podobnému tlaku na snížení minimálního vkladu podlehla např. už i Velké Británie, Francie, Polsko a Německo.

Legislativní změny zohledňují i návrh nařízení Evropské unie o evropské soukromé společnosti, které slouží zákonodárcům napříč Evropou jako vodítko při změnách právní úpravy.

Důvodů ke snížení minimální výše vkladu bylo několik. Především základní kapitál neměl faktický význam pro ochranu věřitelů.

Zákon nenutil společnosti, aby udržovaly základní kapitál na stejné hodnotě a šlo v podstatě pouze o účetní položku.

K ochraně věřitelů slouží jiné instituty korporátního práva jako např. test insolvence (ten společnosti zakazuje vyplácet zisk, pokud by si tím přivodila úpadek).

Vysoké náklady na založení společnosti často zakladatele vedly k tomu, aby zakládaly společnosti v jurisdikcích, kde jsou náklady nižší.

Protože jde o hromadný fenomén, následovala jej i Česká republika, aby tak ochránila své zájmy, především ty finanční.

Ke změně došlo také v úpravě nepeněžitého vkladu, který i nadále musí ocenit znalec, nicméně nová úprava již nevyžaduje, aby byl určený soudem, postačí, aby byl určen dohodou zakladatelů, popřípadě jednatelů.

Povinnost vybrat znalce ze seznamu znalců a povinné náležitosti znaleckého posudku, které určuje zákon, by měly zajistit, aby posudky i nadále poskytovaly důvěryhodné informace o hodnotě nepeněžitého vkladu.

Zákon o obchodních korporacích nově dělí povinné náležitosti obsahu společenské smlouvy na údaje, které musí společenská smlouva obsahovat po celou dobu její existence a na informace, které musí smlouva obsahovat pouze při založení společnosti.

Po vzniku společnosti a splnění vkladové povinnosti mohou být tyto náležitosti ze smlouvy vypuštěny. Takovými náležitostmi jsou např. určení správce vkladů nebo popis a ocenění nepeněžitého vkladu.

Společenská smlouva může být měněna dohodou všech společníků, na základě zákona, soudního rozhodnutí nebo na základě jiných právních skutečností.

Nově pouze pokud to stanoví společenská smlouva, může být měněna i rozhodnutím valné hromady. Toto ustanovení proto doporučujeme vždy přidávat do společenské smlouvy. Je při tom možné ho modifikovat a určit okruh změn, které mohou nebo které nemohou být změněny jen na základě rozhodnutí valné hromady.

V případě prodlení společníka se splněním vkladové povinnosti, hradí tento společník společnosti úrok z prodlení ve výši dvojnásobku zákonné sazby úroku z prodlení

Společnost může také prodlévajícího společníka vyloučit, tento postup je označován jako kaduční řízení. Vyloučení by se týkalo pouze podílu, ohledně kterého je společník v prodlení se splacením vkladové povinnosti.

Společník musí být na možnost vyloučení upozorněn a musí mu být poskytnuta přiměřená lhůta pro splnění vkladové povinnosti. Výzva ke splnění se nevyžaduje, jestliže nelze porušení povinnosti společníka odčinit nebo způsobilo-li společnosti zvlášť závažnou újmu. Pokud společnost stanovený postup nedodrží nebo s vyloučením společník nesouhlasí, může se vyloučený člen do tří měsíců od doručení rozhodnutí o vyloučení obrátit na soud a navrhnout, aby rozhodl o neplatnosti




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»