Provozuje:
Juris Real Estate

Do odpojených meandrů Dyje se vrátila voda.

Voda začala znovu protékat několika starými a dříve odstavenými meandry Dyje. Po čtyřiceti letech od umělého narovnání toku je s hlavním korytem řeky propojilo Povodí Moravy. V krajině tak zůstane více vody, která poskytne nová útočiště zvířatům.

Do odpojených meandrů Dyje se vrátila voda.

autor. JURIS REAL, ČT 24

Voda začala znovu protékat několika starými a dříve odstavenými meandry Dyje. Po čtyřiceti letech od umělého narovnání toku je s hlavním korytem řeky propojilo Povodí Moravy. V krajině tak zůstane více vody, která poskytne nová útočiště zvířatům.

Před dvěma lety ještě ve starém meandru voda stála, od hlavního koryta Dyje proraženého v 70. letech ji odděloval val zeminy. Nyní je v místě silnější proud než v hlavním rameni řeky.

„Když srovnáme průtoky, tak je zhruba 20 procent v původním korytě a 80 aktuálně v novém rameni,“ přiblížil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Přítok do narovnané Dyje reguluje speciální vodní dílo. „Podařilo se nám tu vodu do krajiny vrátit, dnes je tady spousta drobných a velkých vodních ploch. Voda nám potom slouží i k tomu, aby v suchých obdobích vytvořila zásobu,“ popsal projektový manažer David Veselý. Řeka si nové možnosti rychle osvojila. Na štěrkovém ostrově se tak např. usadil naplavený kmen. Dříve by se takové dřevo odstraňovalo, teď pomáhá řece v jejím přirozeném vývoji. „Je to proces, který neustále pokračuje. Řeka si bude to koryto dovytvářet, přetvářet tak, jak jí to bude vyhovovat samotné,“ sdělil Gargulák.

Pracovníci Povodí ale k rozvoji života v řece také přispívají. Díky speciálně umístěným kmenům vytvořili klidnější zákoutí, kde se mohou třít ryby. Přebytek zeminy zase bagry navršily do hromad, které v lužním lese mohou sloužit třeba jako útočiště pro zvěř. Zásahy ze 70. let ubraly Dyji tři kilometry toku. Teď Povodí Moravy více než jeden kilometr vrátilo zpět.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»