Provozuje:
Juris Real Estate

Dobrá zpráva z realit

Developeři zatím prodali v metropoli oproti loňsku o 17 procent bytů více.

Dobrá zpráva z realit

autor. JURIS REAL

Developeři zatím prodali v metropoli oproti loňsku o 17 procent bytů více.

Zájem o koupi nových bytů neutuchá. Poptávku ovlivňují současné výhodné sazby na hypotéky, kdy průměrná sazba hypoték v dubnu podle Hypoindexu klesla na rekordní 2,88 procenta.

Za celý rok 2014 prodají developeři v Praze dle odhadů okolo 5300 nových bytů.

Od ledna do konce května zmizelo z ceníků pražských developerských projektů přibližně 2500 bytů. O 17 procent víc než ve stejném období loňského roku. Na diskusním setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí to ve čtvrtek řekl Marcel Soural, šéf stavebně-developerské skupiny Trigema.

Skupina sleduje od roku 2010 prodeje nových bytů v hlavním městě, od letošního roku pak rovněž v ostatních krajských městech. V letošním roce se podle Sourala zvýší počet bytových projektů, které developeři dají do prodeje. "Značí to, že developeři trhu věří," informoval Soural.

Za celý rok 2014 podle jeho odhadu prodají developeři v Praze okolo 5300 bytů, pro příští rok predikuje Soural 5400 prodaných bytů. Podle Sourala jsou tahounem poptávky po nových bytech současné výhodné sazby na hypotéky. Průměrná sazba hypoték v dubnu podle Hypoindexu klesla na rekordní 2,88 procenta. Optimistická očekávání má i Martin Dvořák, ředitel developerského centra Hypoteční banky, jenž taktéž vystoupil na setkání realitních odborníků. Hypoteční banka poskytla za první čtvrtletí letošního roku o 3,9 procenta více hypoték než za první kvartál roku 2013. Refinancování tvoří podle Němečka 35–40 procent hypoték. "Náš byznys začíná stát více na refinancování hypoték," uvedl Dvořák.

Za celý český trh hypoteční banky v prvním čtvrtletí letošního roku poskytly hypotéky dohromady za více než 30 miliard korun. Za celý rok 2014 banky poskytnou hypotéky za více než 150 miliard korun, odhadla již dříve makléřská společnost Golem Finance. Ceny rezidenčních nemovitostí podle Hypoteční banky díky vyšší poptávce v letošním roce pozvolně rostou. Ceny bytů (starších i nových) vzrostly v prvním čtvrtletí o 0,3 procentního bodu, nejvíce zdražily ceny pozemků a to 0,9 procentního bodu, vyplývá z HB Indexu Hypoteční banky. Za první tři měsíce letošního roku prodali developeři v Praze celkem 1350 nových bytů, o 11 procent více než ve stejném období před rokem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»