Provozuje:
Juris Real Estate

Dobrý správce nemovitosti znamená prosperitu pro SVJ či bytové družstvo.

Život v bytovém domě přináší spoustu starostí s běžným provozem.

Dobrý správce nemovitosti znamená prosperitu pro SVJ či bytové družstvo.

autor. JURIS REAL

Život v bytovém domě přináší spoustu starostí s běžným provozem.

Nejjednodušší je proto obrátit se na některou z firem, které nabízejí správu nemovitostí. Pro bytové družstvo či společenství vlastníků jednotek zajistí nejen veškeré "papírování" a technicko-provozní věci, ale i mnohé další služby.

Ekonomicko - administrativní správa

Ta zahrnuje kalkulaci a evidenci předpisů a záloh na služby, evidenci vlastníků, předpisy plateb v SIPO, distribuci složenek a další. Patří sem evidence dlužníků, rozesílání upomínek, sledování uhrazených faktur, stavu peněz ve fondu oprav. Samozřejmě roční nebo i půlroční vyúčtování služeb. Jestliže správce přímo hradí faktury, patří sem i bankovní styk a obsluha internetového bankovnictví, schvalování faktur nebo i vedení hotovostní pokladny domu. Rovněž veškerá agenda kolem smluv, sledování termínů, dodatků, někdy agenda zaměstnanců, zpracování odměn pro členy výborů. Povinností, které mají vlastníci bytových domů, je opravdu hodně a je jen věcí dohody, které z těchto povinností a pravomocí vlastníci delegují na správce. V každém případě nezapomeňte tyto věci dobře specifikovat ve smlouvě.

Technicko-provozní správa

Provozní správa se týká hlavně pravidelných kontrol a revizí, běžné údržby a oprav, úklidu. Správce dům fyzicky kontroluje, navrhuje, případně dělá drobné opravy. Vede seznam potřebných revizí, objednává je, řeší závady a doporučení, které z nich vyplývají. Jednotlivé služby potřebné pro chod domu, tedy voda, elektřina, teplo, plyn úklid domu a chodníku a další odborné servisní práce se zajišťují dodavatelsky. Samostatnou kapitolou jsou havarijní služby. Někteří správci je poskytují sami, jiní spolupracují se specializovanými firmami. U společnosti RS Development využívá smlouvu na havarijní službu asi třetina klientů. Obvykle na havárie bývá samostatná smlouva, která stanoví podmínky a činnosti, jež havarijní služba pokrývá.

Další služby

Správcovské firmy jsou schopny i najít nájemce nebo prodat byt. Zajistí i právní servis, pomohou při uplatňování pojistných plnění, s reklamacemi, se založením družstva či třeba s převodem družstevních bytů do osobního vlastnictví. Tak např. RS Development zajistí na přání klienta i domovnické služby. Zkušený správce monitoruje podstatné změny v právních předpisech a varuje před možnými riziky. Správci kolem sebe vidí hodně příkladů dobré i špatné praxe.

Kolik správa domu stojí?

Ceny za správu nemovitosti se u jednotlivých firem dost liší, najdete správu od 120 korun za měsíc a jednotku až po 500 korun za měsíc a jednotku. Cena se stanovuje individuálně dle velikosti objektu a technologií potřebných pro chod domu. U společnosti RS Development se průměrně pohybuje kolem 250 korun bez DPH za jednotku a měsíc. A záleží samozřejmě rovněž na tom, co vše cena zahrnuje. Cena by ale při výběru neměla být jediným kritériem. Velmi důležité jsou rovněž reference.

Správci se shodují na tom, že převládá zájem o komplexní služby. Samozřejmě je však možné mít třeba svoji účetní a firmu si najmout jen na provozní správu. Je však třeba si uvědomit, že pokud budete chtít správu rozdělenou na jednotlivé části, obvykle zaplatíte víc a dostanete roztříštěný výsledek (Jakešová, D. Správce se o dům postará kompletně. Mimořádná příloha MF DNES-Stavíme Prahu, dne 11. 4. 2013, s. 20.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»