Provozuje:
Juris Real Estate

Domy v cizině Čechům vynáší.

V kurzu jsou imobilie ve stabilním Rakousku i levném Španělsku.

Domy v cizině Čechům vynáší.

autor. JURIS REAL

V kurzu jsou imobilie ve stabilním Rakousku i levném Španělsku.

Nemovitost v cizině vlastní desítky tisíc Čechů. Cena domů koupených během krize vzrostla o desítky procent. České hypoteční banky na koupi zahraniční nemovitosti poskytnou hypotéku jen za podmínky, že kupující bude ručit nemovitostí v České republice.

Čechy lákají např. finanční investice do levných přímořských nemovitostí ve Španělsku.

Tisíce Čechů využily v posledních několika letech propadu cen zahraničních nemovitostí a koupily si dům či byt za hranicemi České republiky. Jejich investice se často během pár let zhodnotila o desítky procent. Řada investorů například nakoupila nemovitosti ve Spojených státech po hypoteční krizi, když cena domů v USA prudce padala. "Ročně jsme tam prodávali desítky domů. Lidé kupovali nemovitosti zhruba do sto tisíc dolarů, domy pak pronajímali se zhruba devítiprocentním čistým výnosem ročně," potvrzuje Martin Pinl, ředitel společnosti Alexandria Real, která se zabývá prodejem zahraničních nemovitostí. Investice do amerických nemovitostí se výrazně zhodnotila i díky dolaru, který za poslední čtyři roky posílil ke koruně bezmála o 45 procent.

"K tomu si připočtěte, že cena nemovitostí se třemi čtyřmi ložnicemi, které jsou vzdálené do deseti kilometrů od moře, stoupla ve Spojených státech od americké hypoteční krize asi o dvacet až pětadvacet procent," říká Pinl. Vydělat mohli i Češi, kteří nakoupili nemovitosti v Rakousku. "V zemi v podstatě nebyla žádná krize a ceny nemovitostí tam jdou nahoru neustále," říká Pinl. Za posledních osm let rakouské nemovitosti podražily v průměru takřka o polovinu a podle Pinla by jejich ceny měly růst i nadále.

Investiční příležitostí je Španělsko

Největší zájem mají Češi dlouhodobě o nemovitosti v Chorvatsku, Rakousku a Španělsku. V poslední době roste zájem hlavně o apartmánové komplexy, kdy si kupující jeden apartmán ponechá a zbývající pronajímá. Nejvýnosnější investicí by do budoucna měly být podle realitních expertů španělské nemovitosti, kde se nyní ceny odlepují ode dna. Například v oblasti Costa del Sol na jih od Malagy je nyní možné relativně levně koupit od bank byty, které jim propadly po krachu developerů po roce 2007. "Apartmán se dvěma ložnicemi, krásným výhledem na moře, které je od něj v docházkové vzdálenosti, je možné pořídit i do 150 tisíc eur. Dříve byly přitom o sto tisíc eur dražší," upřesňuje Lucie Pilipová ze společnosti Mediterránea, která je exkluzivním partnerem realitní firmy Svoboda & Williams pro prodej zahraničních nemovitostí. Výjimečnou příležitostí by pak mohly být řecké nemovitosti, a to v případě, že země bude nucena opustit eurozónu. Pokud by se Řecko vrátilo k drachmě, ceny nemovitostí se podle expertů rychle propadnou.

Hypotéku jen se zástavou v Česku

Nemovitost v zahraničí vlastní podle odhadů realitních kanceláří několik desítek tisíc Čechů

Navzdory vžitým představám není taková koupě jen pro nejbohatší. "Podle mých odhadů by finančně dosáhlo na koupi nemovitosti v zahraničí asi 100 tisíc českých rodin. Jen si to ještě neuvědomují," domnívá se Pinl. Apartmán v Bulharsku lze podle něj koupit již od 500 eur za metr čtvereční (13 650 korun), ve Španělsku začíná cena za metr čtvereční na tisíci eur. Pro srovnání - průměrná cena nového bytu v Praze se v prvním čtvrtletí vyšplhala podle společnosti Trigema mírně nad 63 tisíc korun za metr čtvereční. Problémem je ovšem skutečnost, že české banky na koupi zahraniční nemovitosti poskytnou hypotéku jen za podmínky, že kupující bude ručit nemovitostí v ČR. Výjimkou je Oberbank, která ale svou Hypotéku bez hranic poskytuje zase jen na nákup nemovitosti v Rakousku či na Slovensku. Půjčit si peníze v zahraničí pak bývá často nemožné. V Chorvatsku Čechům místní banka půjčí, pouze pokud mají na území Chorvatska svůj daňový domicil. Podobné podmínky platí i v Řecku, hypotéku navíc český občan dostane, pouze pokud se za něj zaručí někdo místní. V Rakousku podle Pinla přestaly banky Čechům půjčovat, údajně kvůli špatné platební morálce.

Ve Spojených státech dříve nebyl problém získat i stoprocentní hypotéku, v posledních třech letech se ale situace změnila a banky evropským žadatelům takřka přestaly poskytovat hypotéky. "Zjistily totiž, že nejsou do Evropy schopny doručit exekuční titul," říká Pinl. Nejlepší je z tohoto pohledu situace ve Španělsku, kde banky bez větších problémů půjčují až do výše 50 procent kupní ceny. Kupující se musí připravit i na to, že v řadě zemí jsou zcela odlišné právní zvyklosti. "Nejedná se jen o převod vlastnictví, ale také o způsob užívání nemovitosti, například u některých je nutné je dále pronajímat nebo je zde podmínka trvalého bydliště," říká šéf realitní společnosti Rellox Jan Rejcha.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»