Provozuje:
Juris Real Estate

Dopravní stavby by měly zrychlit díky tzv. kaucím.

Ministerstvo dopravy chce zavedením lhůt a kaucí pro odvolání urychlit povolování dopravních staveb. Kauce za podání odvolání mají začínat na 25 000 Kč.

Dopravní stavby by měly zrychlit díky tzv. kaucím.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo dopravy chce zavedením lhůt a kaucí pro odvolání urychlit povolování dopravních staveb. Kauce za podání odvolání mají začínat na 25 000 Kč.

Dopravní stavby by také nově mohly být umístěny a povoleny v jediném řízení, a to na základě méně podrobné dokumentace.

Rychlejší přípravu a povolování dopravních staveb má za cíl návrh novely zákona, který ministerstvo poslalo do meziresortního připomínkového řízení.

"Novela urychlující výstavbu umožní povolení stavby v jediném řízení s méně podrobnou dokumentací. Závazných stanovisek a souhlasů bude méně, do vyvlastnění a správního řádu se zavádí lhůty, zpřísní se požadavky na odvolání, včetně složení kauce," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Každé odvolání proti rozhodnutí o umístění nebo povolení stavby má být podle návrhu ministerstva nově zpoplatněno. Kauce bude vratná v tom případě, když odvolání bude úspěšné.

Výše kauce bude závislá na počtu závazných stanovisek, která jsou daným odvoláním zpochybňována a mají být přezkoumána.

"Touto úpravou zamezíme zneužívání tohoto institutu, které v některých případech vede k nesmyslnému oddalování zahájení staveb i o více než rok. Kauci za odvolání navrhujeme ve výši 25 tisíc korun a za každé napadené závazné stanovisko odvolatelé zaplatí dalších 10 tisíc korun," dodal Ťok.

Návrh novely o urychlení výstavby dopravní infrastruktury dále snižuje množství závazných stanovisek, rozhodnutí, povolení a souhlasů, která jsou potřebná pro uskutečnění stavby.

Jestliže byl u záměru posouzen vliv na životní prostředí, je podle názoru ministra nadbytečné a neefektivní tento záměr znovu posuzovat a vydávat další závazná stanoviska, povolení či souhlasy podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

Nově bude stanovena povinnost vydat závazné stanovisko bezodkladně, stanovuje se max. třicetidenní lhůta pro vydání závazného stanoviska, resp. šedesátidenní lhůta ve zvlášť složitých případech. Pro případ nevydání závazného stanoviska v této lhůtě se stanoví fikce souhlasu.

Dále se navrhuje zavést nový nástroj územního plánování - územní rozvojový plán, který bude schvalovat vláda a bude podrobnější a využitelnější než nynější politika územního rozvoje.

Vzniknout by nově měl taktéž národního geoportál územního plánování, jehož součástí bude evidence územně plánovací činnosti, kde budou zveřejňovány výstupy z územně plánovací činnosti ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva obrany, krajů a obcí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»