Provozuje:
Juris Real Estate

Dostavba vyhořelého křídla Průmyslového paláce v Praze vyjde na 2,64 mld. Kč.

Vyhořelé křídlo pražského Průmyslového paláce dostaví pro město konsorcium Společnost pro Průmyslový palác vedené Metrostavem. Finanční náklady dostavby činí zhruba 2,64 miliardy korun.

Dostavba vyhořelého křídla Průmyslového paláce v Praze vyjde na 2,64 mld. Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vyhořelé křídlo pražského Průmyslového paláce dostaví pro město konsorcium Společnost pro Průmyslový palác vedené Metrostavem. Finanční náklady dostavby činí zhruba 2,64 miliardy korun.

Vyjma dostavby vyhořelého křídla konsorcium zrekonstruuje druhé křídlo a střední trakt. Stavební práce začnou letos. Skončit mají do roku 2024. Výběr dodavatele schválili pražští radní.

Vítězné konsorcium tvoří firmy Metrostav-DIZ, Avers a Syner. Křídlo paláce vyhořelo v roce 2008. Jeho dostavbu dlouhodobě provázely potíže.

"Nyní musíme nechat uběhnout 15denní lhůtu pro případné námitky, pak doufám, že přikročíme k podepsání smlouvy. Zahájení rekonstrukce předpokládám ještě do konce letošního roku. Budou se tu konat nejen veletrhy, ale i koncerty a z Výstaviště se stane kulturní centrum," řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Vybraná firma vybuduje repliku vyhořelého křídla, která však bude uvnitř vybavena moderními technologiemi. K vytápění využije tepelná čerpadla se 70 hlubinnými vrty s průměrnou hloubkou 140 metrů.

Palác vybaví vzduchotechnikou a tzv. zastiňovací technologií. Pod levým křídlem vznikne nový masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

Pokud nenastanou komplikace, tak stavba potrvá 30 měsíců. "Vystavíme repliku levého křídla, které bude obohaceno o nový suterén, který bude sloužit jako zázemí, kompletně zrekonstruujeme střední halu i pravé křídlo," sdělil Vyhnánek.

Dostavbu a rekonstrukci paláce zaplatí hlavní město ze svého rozpočtu v letech 2021 až 2024. V letošním roce by magistrát měl uhradit 15 milionů korun, v příštím roce 1,05 miliardy a stejně tak v roce 2023.

V roce 2024 by město mělo vydat 522,6 milionu korun. Přesné fin. částky budou podle Vyhnánka odvislé od toho, kdy město stavbu zahájí. "Vše se odvine od toho, kdy zahájíme stavbu," dodal.

Původně hlavní město při vyhlášení zakázky na konci loňského roku předpokládalo max. cenu asi o 9,5 procenta nižší. Rozdíl je podle dokumentace způsoben zdražením stavebních prací a materiálů v poslední době.

Obnovu paláce provázely dlouhodobě problémy. Hlavní město se mj. soudilo o peníze z pojistky po vyhoření křídla. Pražští zastupitelé rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky.

Nynější vedení magistrátu zakázku ale v říjnu 2019 zrušilo, protože byla vypsána ještě předtím, než byl dokončen projekt, a tedy bez podrobné znalosti toho, co bude stavba zahrnovat. Vyhlášení tendru se tak opět zpozdilo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»