Provozuje:
Juris Real Estate

Dostupnost hypotečních úvěrů se podle ČNB příliš nezmění.

Hypoteční banky předpokládají, že ve třetím čtvrtletí zůstane dostupnost úvěrů na bydlení na podobné úrovni jako teď, malá část hypotečního trhu očekává zlepšení.

Dostupnost hypotečních úvěrů se podle ČNB příliš nezmění.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Hypoteční banky předpokládají, že ve třetím čtvrtletí zůstane dostupnost úvěrů na bydlení na podobné úrovni jako teď, malá část hypotečního trhu očekává zlepšení.

Obchodní banky rovněž očekávají, že se poptávka po úvěrech ve třetím čtvrtletí opět zvýší.

Toto zjištění vyplývá z průzkumu úvěrových podmínek komerčních bank, které včera uveřejnila Česká národní banka.

Zvýšení poptávky po hypotečních úvěrech naznačují podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera i poslední hodnoty z úvěrové statistiky, které se začínají po slabém začátku roku vracet k normálu.

To souvisí s tím, že efekt předzásobení z druhé poloviny roku 2018 odčerpal část přirozené poptávky. Objem nových hypoték na bydlení tak v červnu meziměsíčně mírně vzrostl.

Meziročně však objem úvěrů zůstává stále nižší a na meziroční srovnání začne v následujících měsících působit právě vyšší srovnávací základna z titulu vyšší poptávky z druhé poloviny minulého roku, upozornil Seidler.

Za celý letošní rok tak bude objem nově poskytnutých úvěrů na bydlení zhruba o 15 až 20 procent meziročně nižší, což je patrně vyšší pokles, než předpokládala centrální banka při zavedení doporučujících parametrů, dodal analytik.

Naopak u úvěrů nefinančním podnikům se standardy a podmínky u hypotečních úvěrů v posledním čtvrtletí vesměs neměnily.

Část bankovního sektoru stejně jako v předchozích čtvrtletích avizovala tlak na snižování standardů z titulu konkurenčního boje, a také dostatečného množství finančních zdrojů.

Ve výsledcích šetření se v posledních čtvrtletích výrazně projevil začátek platnosti doporučení ČNB k příjmovým limitům domácností.

Dostupnost úvěrů na bydlení se výrazně zpřísnila v posledním čtvrtletí minulého roku, ve druhém čtvrtletí letošního roku se však již opět mírně zlepšila.

Za nepatrně lepší dostupností hypotečních úvěrů stojí kombinace několika vlivů. Na trhu jednak začaly letos opět klesat úrokové sazby delších splatností, od kterých se odvíjí také úrokové sazby hypoték.

Tento pokles souvisí s více negativním výhledem na globální vývoj ekonomiky a očekáváním snižování sazeb centrálních bank, uvedl Seidler.

Část bankovního trhu taktéž vnímá silnější konkurenci ze strany ostatních bank, což pak vede ke snižováním marží. Pokles marží ve druhém čtvrtletí vnímala více než polovina bankovní trhu, a jde tak o nejvyšší hodnotu od vzniku šetření v roce 2012.

Vlivem poklesu tržních sazeb a vyšší konkurence tak hypoteční sazby v posledních měsících opět klesají. Obdobný vývoj byl ve druhém čtvrtletí patrný také u spotřebitelských úvěrů, kde velká část trhu byla nucena jít s maržemi dolů kvůli vyšší konkurenci.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»