Provozuje:
Juris Real Estate

Dražba zbytku majetku zadlužené obce Prameny byla odročena na neurčito.

Návrh obce, s nímž souhlasil jediný věřitel, akceptoval Exekutorský úřad Plzeň-jih.

Dražba zbytku majetku zadlužené obce Prameny byla odročena na neurčito.

autor. JURIS REAL

Návrh obce, s nímž souhlasil jediný věřitel, akceptoval Exekutorský úřad Plzeň-jih.

ČTK to sdělili soudní exekutor Jiří Janečka a Dmitrij Vajner, jednatel firmy Real Aspekt, která je jediným věřitelem obce a chtěla majetek koupit; do dražby se přihlásil ještě jeden subjekt.

Obec se chce s věřitelem dohodnout mimosoudně.

Do dražby měl jít veškerý zbývající majetek za 6,8 milionu korun. Pozemky včetně osmi vrtů minerálních vod chtěla obec původně prodat firmě Real Aspekt, jedinému věřiteli obce.

Část členů zastupitelstva ale s prodejem nesouhlasila, zastupitelé včetně náhradníků opakovaně rezignovali, a zastupitelstvo tak nedokázalo smlouvu o spolupráci schválit.

"Těsně před zahájením dražby jsem obdržel návrh povinného (obce) na odklad, zároveň i se souhlasem oprávněného (věřitele). A oprávněný disponuje tím, že se řízení zahajuje nebo ukončuje, tak mi nezbylo než dražbu odročit," uvedl Janečka. Vyzve strany, aby upřesnily důvody a lhůtu, kterou si stanovily ke vzájemné dohodě.

"Obrátila se na nás paní starostka a zastupitelstvo obce. Velice dobře si uvědomujeme, že dražba by přinesla fatální následky, a tak jsme jim vyhověli v tom, že najdeme ještě nějaký prostor do budoucna, abychom našli shodu a uzavřeli smlouvu o mimoexekučním řízení," řekl Vajner. To by se mohlo povést až po podzimních komunálních volbách. Nyní zastupitelstvo není po nedávném odstoupení opozičního zastupitele usnášeníschopné.

Real Aspekt s.r.o. Karlovy Vary, který u sebe pět let shromažďoval všechny pohledávky, chce s obcí spolupracovat.

"Považujeme za vhodné počkat ještě trochu, abychom konečně učinili něco, co bude prokazatelně to nejlepší řešení pro obec i pro náš obchodní záměr," dodal. Chce vybudovat stáčírnu minerálních vod a sanatorium pro děti.

Vajnerova firma vložila do svých záměrů desítky milionů. Stále pracuje na projektech v obci, která je v srdci CHKO Slavkovský les. To znemožňuje stavbu stáčírny přímo v Pramenech, s čímž počítal původní záměr minulých zastupitelstev, která obec zadlužila úvěry na megalomanské projekty.

"Opatřili jsme plochu v jiném katastrálním území a chceme vybudovat produktovod, který bude mnohem citlivější pro okolí," uvedl Vajner. Stáčírna má být u silnice II. třídy. Pro sanatorium koupil Real Aspekt další pozemek a připravuje se změna územního plánu obce.

Vajner prý několikrát žádal, aby se majek obce neexekuoval. "Důkazem toho je, že jsme v průběhu pěti let (spolupráce s obcí na konsolidaci dluhů 21 věřitelů) nezahájili ani jednu dražbu, i když jsme měli přednostní právo k uspokojení určitých pohledávek," řekl. Dražbu podle něj prosadila opozice, která s ním nechce spolupracovat.

Real Aspekt chce, aby obec část dluhu splatila majetkem, jehož cenu určil znalec vybraný exekutorem, a zbytek by bezúročně splácela, což by pro obec s rozpočtem 1,7 milionu korun činilo 800.000 korun ročně.

"Sice po dobu 59 let, ale okamžitě by se zastavily veškerá exekuční řízení proti nim, odblokovali bychom jim majetek a účet," uvedl. Prameny by pak disponovaly desítkami hektarů půdy, jež by mohly pronajímat. Mohly by žádat i o dotace, což nyní léta nemohly.

Návrh na exekuci pochází podle Janečky z doby před sjednocením závazků obce u jednoho věřitele a jednoho exekutora, což byla podmínka pomoci ministerstva financí.

"V roce 2016 bylo vše na návrh oprávněného převedeno ke mně, došlo ke změně účastníků řízení a postoupení pohledávek," řekl.

Prameny se 111 obyvateli patří k nejzadluženějším obcím v České republice. Jejich závazky se v posledních letech podařilo snížit ze 130 milionů korun na 57 milionů Kč. Kvůli dohodě s ruským investorem se tam v tomto volebním období třikrát rozpadlo zastupitelstvo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»