Provozuje:
Juris Real Estate

Drobné vady u kontraktů již nezpůsobí od 1. 1. 2014 jejich naprostou nulitu.

Nová úprava kodexu soukromého - civilního práva přinese od 1. ledna 2014 řadu změn také v oblasti smluvního práva (tzv. kontraktačních dovednostech). Jednou z novinek je, že smlouvy budou nově nadále platit, i když se v nich objeví drobné chyby.

Drobné vady u kontraktů již nezpůsobí od 1. 1. 2014 jejich naprostou nulitu.

autor. JURIS REAL

Nová úprava kodexu soukromého - civilního práva přinese od 1. ledna 2014 řadu změn také v oblasti smluvního práva (tzv. kontraktačních dovednostech). Jednou z novinek je, že smlouvy budou nově nadále platit, i když se v nich objeví drobné chyby.

Nová legislativa především odstraňuje dosavadní duplicitu úpravy závazkových vztahů a nahrazuje stávající občanský a obchodní zákoník. V minulosti tyto právní úpravy fungovaly vedle sebe. Existovaly např. dvě rozdílné úpravy smlouvy o dílo či kupní smlouvy. Která úprava se použije, pak často záviselo na formálních detailech. Nyní však nový kodex soukromého práva zavádí jednotnou úpravu smluv a taková změna je z hlediska právní praxe opravdu vítaná.

Při uzavírání kontraktů bude mezi stranami panovat větší volnost (tzv. větší autonomie vůle smluvních stran) a také více možností, jak si své vzájemné vztahy upravit. Oproti stávající úpravě preferuje nové právo tzv. relativní neplatnost před neplatností absolutní. Doposud se totiž mohla stát smlouva absolutně neplatnou často jen z důvodu existence malicherných formálních chyb. Nově způsobí takové "poklesky" vesměs jen neplatnost relativní, které se bude nutné dovolat. Jestliže se tak nestane, zůstává smlouva i nadále platnou. Absolutní neplatnost se bude vztahovat jen na případy, kdy se právní jednání zjevně příčí dobrým mravům, odporuje zákonu či narušuje veřejný pořádek. Nemělo by se tak stávat, že smlouva bude neplatná kvůli nějaké drobnosti. Příkladem může být, když strany pronajmou pozemek (např. kus pole), ale pozemek určí nepřesně. Např. se pronajme jen část parcely, uvede se sice, že je to část o výměře XY, ale nepřipojí se plánek, z něhož by bylo patrné, která část se in concreto (konkrétně) pronajímá, poněvadž je oběma stranám jasné, o kterou část jde. Dnes je taková smlouva absolutně neplatná a je nutné podepsat smlouvu novou. Nový občanský zákoník (dále jen "NOZ") naopak umožňuje takovou situaci snadno dodatečně napravit. Dokonce se nemusí jednat ani o dodatek ke smlouvě, stačí, když bude úkon mezi stranami vyjasněn. Pozor si ale budou muset dát lidé při uzavírání smlouvy o dílo, která se uplatňuje např. při zhotovení nějaké věci, jako je třeba stavba nového domu či výroba nábytku na míru, nebo při opravě a úpravě věci, což se týká i rekonstrukce bytu či opravy auta.

Pozor na záruku u smlouvy o dílo!

Spotřebitelé si budou muset v takových případech výslovně sjednat záruční dobu, ta již nebude součástí smlouvy o dílo. V NOZ zůstane jen právo na oznámení skrytých vad vzniklých v době předání stavby či výrobku. Naproti tomu dnes platí podle občanského zákoníku (pozn. dosud nederogovaný - účinný zákon č. 40/1964 Sb.), to je především pro vztahy spotřebitel versus podnikatel, určité základní lhůty, které jsou v některých případech ještě modifikovány zvláštními předpisy. Např. při zhotovení movitých věcí je záruční lhůta 6 měsíců a u staveb 3 roky. Při opravě a úpravě věci je obecná záruční lhůta tříměsíční a u stavebních prací trvá 18 měsíců.

Ochrana slabšího

NOZ zavádí taktéž pravidla pro smlouvy, kdy je obsah contractu do značné míry určen jen jednou ze smluvních stran, aniž by druhá, slabší strana měla reálnou možnost obsah smlouvy ovlivnit. Jedná se typicky např. o smlouvy s hypoteční bankou či pojišťovnou. Nově budou neplatné např. doložky, které lze přečíst jen za zvýšených obtíží nebo které jsou pro osobu „průměrného rozumu“ nesrozumitelné, pokud působí slabší straně újmu nebo pokud druhá strana neprokáže, že byl slabší straně význam doložky dostatečně vysvětlen. Neplatná bude i doložka, která je pro druhou stranu obzvláště nevýhodná, aniž je pro to rozumný důvod.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»