Provozuje:
Juris Real Estate

Družstevníci mají kvůli novému občanovi vysoké náklady na právníky.

Malé firmy a bytová družstva štvou finanční výdaje za administrativu.

Družstevníci mají kvůli novému občanovi vysoké náklady na právníky.

autor. JURIS REAL

Malé firmy a bytová družstva štvou finanční výdaje za administrativu.

Pro malé firmy a bytová družstva, kterých je v České republice přes 9 200 a která vlastní přes půl miliónu bytů, znamená sladění jejich stanov s novým občanským zákoníkem a se zákonem o obchodních korporacích nemalé výdaje za právní poradenství a následné notářské zápisy. Řada družstev, ale i firem to kritizuje.

Velká bytová družstva sice disponují vysoce kvalifikovaným odborným aparátem a jsou vesměs členy svazů bytových družstev, avšak dodržení podmínky stoprocentního limitu souhlasu je pro ně podle právníků prakticky neřešitelné. Nejasné výklady zákona navíc vedou k odlišnému přístupu notářů k této věci. „Malá družstva jsou zcela závislá na odborné pomoci. Buď si zaplatí advokáta, notáře, či získávají informace prostřednictvím zájmových sdružení nebo z tisku,“ poznamenal právník Ivan Přikryl.

Nová legislativní úprava, která se týká nutných změn v zakládacích listinách obchodních společností a družstev, se vztahuje i na společnosti s ručením omezeným. Těch je v České republice zhruba 370 tisíc. A v tom vidí jeden ze zřizovatelů takové malé společnosti s ručením omezeným podstatu problému a cíl úprav. Dát co nejvíce vydělat především advokátům, kteří se budou ve valné většině přípravou změn zabývat. „Už jsem dostal nabídku od advokátní společnosti, že mi se změnami pomohou. Chtějí za to – alespoň zde u nás v Blansku – 2 000 korun. To však nejsou jediné peníze, které mě to bude stát. Dalších 2 000 Kč zaplatím za kolek a další dílčí změny, které jsou nutné, přijdou na 4 500 až 6 000 korun. I když budu počítat jen se skutečně nejnutnějšími náklady, tak to bude suma minimálně od šesti do 10 000 korun,“ vysvětlil Antonín Vévoda, který je zakladatelem a provozovatelem s. r. o., která se (s ním jako s jedinou osobou) zabývá odstraňováním nápisů a bojem proti sprejerům. „Uznejte, že pro tak maličkou firmičku, jako jsem já, je opatření finančně velmi nákladné. A i když k tomu nemůžu pochopitelně mít žádné důkazy, domnívám se, že legislativní změnu připravila politická lobby pro lobby advokátů,“ myslí si Vévoda.

Dodatečné náklady spojené s revizí zakladatelských dokumentů se příliš nelíbí ani Hospodářské komoře.

„Přestože mnohé společnosti případně sáhnou k rizikovější variantě úpravy dokumentů bez využití služeb odborníků, zejména advokátů, ani tak se nevyhnou dodatečným nákladům za služby notáře. Tyto náklady jsou zvláště pro malé a střední podnikatele nezanedbatelné,“ uvedla komora v tiskové zprávě s tím, že povinná změna nepřináší podnikatelům sama o sobě žádnou přidanou hodnotu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»