Provozuje:
Juris Real Estate

Dub z Moravskoslezského kraje je ve finále soutěže Strom roku.

Dub zvaný Dubisko valašisko tvrdé, který stojí na kopci Strážnice nad obcí Kozlovice na Frýdecko-Místecku, vydržel pustošivou vichřici i částečné vypálení.

Dub z Moravskoslezského kraje je ve finále soutěže Strom roku.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Dub zvaný Dubisko valašisko tvrdé, který stojí na kopci Strážnice nad obcí Kozlovice na Frýdecko-Místecku, vydržel pustošivou vichřici i částečné vypálení.

Jeho stáří se odhaduje na 500 let a nyní se dostal do finále soutěže Strom roku, jejíž výsledky organizátoři vyhlásí příští týden.

Obvod kmene stromu je 400 centimetrů. Název dubu pochází od zesnulé kronikářky, pamětnice a průvodkyně kozlovického fojtství Marie Prudké. "Ona právě o tomto stromu prohlásila, že je to dubisko valašisko tvrdé, a to z toho důvodu, že se vždy podivovala nad tím, že po tolika traumatech dub ještě žije," poznamenal Lukáš Synek, který strom do ankety nominoval.

Při ničivé vichřici v roce 1957 se dubu ulomila část koruny. Později ho v 80. letech minulého století někdo zevnitř vypálil.

"V kronikách o něm mnoho zmínek nenajdeme. Jisté je, že během svého dlouhého života přežil rozmary počasí i lidské bezohlednosti. Kdo přesně tehdy dub vypálil, se neví. Dnes se do něj vejdou čtyři lidé," dodal Synek. V minulosti se tento dub dočkal i fotografické výstavy svých snímků v jednom z knihkupectví ve Frýdku-Místku. V roce 2019 se stal hlavní lokací filmové pohádky Největší dar, jejíž uvedení do kin se kvůli koronavirovým opatřením odložilo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»