Provozuje:
Juris Real Estate

Důležitý judikát na poli RPSN?

Právní předpis neříká, že RPSN má být ve smlouvě správně, ale jen to, že ve smlouvě má být.

Důležitý judikát na poli RPSN?

autor. JURIS REAL

Právní předpis neříká, že RPSN má být ve smlouvě správně, ale jen to, že ve smlouvě má být.

Splátková firma Essox podala žalobu na svého klienta, který nesplácel úvěr na auto. Námitku klienta, že firma použila špatný výpočet RPSN, soudkyně neuznala. Ve smlouvě sice podle zákona RPSN uvedena musí být, ale o správné výši RPSN už zákon nemluví. Klient musel zaplatit dluh v původní výši. „Soud při ústním odůvodnění rozsudku konstatoval, že spotřebitel měl ve smlouvě správně uveden dostatek údajů pro to, aby mohl učinit informované rozhodnutí. Žalovaný ze smlouvy přesně věděl kolik si půjčil a kolik má vrátit,“ uvedl mediální zástupce Essoxu Miroslav Beneš.

„Je to špatná zpráva pro slušné poskytovatele úvěrů i spotřebitele. Úvěrové společnosti si teď mohou do svých smluv napsat, že RPSN je jedno procento, sic ve skutečnosti bude třeba padesát sto či tři sta procent a soudy je budou chránit před zákonnou sankcí v podobě přeúročení diskontní sazbou,“ uvedl právní zástupce poraženého klienta Petr Němec.

„Důležité je, že s takto stanovenou RPSN byl (klient – pozn. red.) seznámen v době uzavření smlouvy. Člověk je odpovědný za to, k čemu se smlouvou zaváže. Pokud by to bylo sjednáno lstí a soud by k tomuto závěru došel, pak by to vliv mělo, ale to se tu nestalo,“ vysvětlila mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová.

„Soud také konstatoval, že celková splatná částka je dle jeho názoru důležitější údaj než RPSN. Tato částka byla podle něj spočítána správně, a tedy je vše v pořádku. Jenže ani v této částce nebyl započítán poplatek (za poskytnutí úvěru – pozn. red.) a tedy byla špatně. Nerozumím tomu. Budeme muset počkat na písemné vyhotovení rozsudku,“ dodal právní zástupce.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»