Provozuje:
Juris Real Estate

Dům či byt v exekuci se může stát pro kupujícího právním oříškem.

Obracejte se proto pouze na realitní kanceláře s vlastním právním oddělením.

Dům či byt v exekuci se může stát pro kupujícího právním oříškem.

autor. JURIS REAL

Obracejte se proto pouze na realitní kanceláře s vlastním právním oddělením.

Lidé, kteří kupují nějakou nemovitost, by si měli kromě jiného dát pozor na to, jestli prodávající nemá vážné finanční problémy, pro které mu bezprostředně hrozí exekuce.

Mohlo by se totiž při určité souhře okolností stát, že koupí nemovitost, kterou vlastník kvůli nařízené exekuci již nebyl oprávněn prodat. Může se to stát zpravidla tehdy, když se dlužník rozhodne předejít exekuci, a jakmile soud přizná věřiteli jeho pohledávku, nečeká na nařízení exekuce a pustí se do prodeje domu či bytu. Pro kupce vznikne komplikace tehdy, pokud dojde k uzavření kupní smlouvy a návrhu na vklad do katastru po okamžiku, kdy byla nařízena exekuce na majetek dlužníka.

Od chvíle, kdy je dlužník o nařízení exekuce zpraven, totiž nesmí až na některé výjimky jakkoli nakládat s majetkem. Praktickým důsledkem je to, že pokud vlastník po tomto okamžiku prodá nemovitost, exekutor se může (ale také nemusí) dovolat neplatnosti kupní smlouvy. Pokud se ta stane neplatnou, má sice kupec nárok na vrácení již případně zaplacené částky i náhradu škody od prodávajícího, ale je jasné, že se kupec bude ke svým penězům mnohdy těžko dostávat. Běžně by se to však rozhodně stávat nemělo. Jde o to, že usnesení o nařízení exekuce se zapisuje formou poznámky do katastru, stejně jako eventuální vydání exekučního příkazu k prodeji nemovitosti. Kupující či realitní kancelář toto snadno zjistí výpisem z listu vlastnictví (LV) ještě před podpisem smlouvy nebo nahlédnutím do katastru.

Základem je vždy před podpisem smlouvy zkontrolovat, jestli není v katastru u dané nemovitosti poznámka o nařízené exekuci či dražbě nemovitostí. Velkou výhodou katastrálního operátu je, že podchycuje veškeré exekuce, nejen tedy ty, které vedou soudní exekutoři. Exekuce totiž rovněž mohou vést soudy, obce, finanční úřady či zdravotní pojišťovny. Samotné pravomocně vedené exekuce soudních exekutorů lze dohledat v Centrální evidenci exekucí, kterou spravuje Exekutorská komora ČR. Výhodou je například rychlost, a tedy i aktuálnost zápisu. Služba je k dispozici na internetu. Jeden náhled stojí s DPH 6 až 60 korun. Zájemce se zde i mimo jiné dozví, kdy byla exekuce nařízena a o jakou vymáhanou pohledávku se jedná. Pokud zjistí, že jde o malou částku, lze předpokládat, že bude exekutorem vymožena jiným způsobem než dražbou nemovitosti, a po dokončení exekuce pak bude možné nemovitost koupit.

Pokud však není exekuce ještě zapsaná v katastru nemovitostí, jedinou možností, jak to zjistit, je dotázat se na to na exekučním soudu, to je okresním soudu, v jehož obvodu má dlužník bydliště nebo sídlo. Zádrhel je v tom, že buď prodávající musí jít s vámi na soud osobně, nebo vám k tomuto ověření dát plnou moc. Bez toho vám exekuční soud nic nesdělí. Pokud se chcete dozvědět, zda na danou nemovitost byla již nařízena dražba, lze se snadno podívat na veřejně přístupný portál dražeb, který je součástí Centrální evidence exekucí. Najdete ho na adrese www.portaldrazeb.cz. Portál zahrnuje veškeré exekuční dražby, tedy i movitých věcí a podniků. Obecně platí, že každý kupec nemovitostí by měl být velmi ostražitý a při sebemenším podezření, že prodávající může být ve vážných finančních těžkostech, by měl zpozornět a zjistit, zda na jeho majetek nebyla nařízena exekuce (s využitím Čechlovský, Vl. Vlastník domu v exekuci je rizikem pro kupce. deník Právo, dne 15. 12. 2012, s. 20.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»