Provozuje:
Juris Real Estate

ERÚ a MPO doporučují rychlý přechod od dodavatelů poslední instance.

Ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad (ERÚ) doporučují, aby lidé co nejrychleji od dodavatelů poslední instance (DPI) přešli ke standardnímu dodavateli energií.

ERÚ a MPO doporučují rychlý přechod od dodavatelů poslední instance.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad (ERÚ) doporučují, aby lidé co nejrychleji od dodavatelů poslední instance (DPI) přešli ke standardnímu dodavateli energií.

Podle vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) pak budou mít lepší cenu či mohou lépe řešit individuální problémy, např. skrze splátkové kalendáře.

Současně běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, zatímco DPI se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok.

Havlíček a předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček to řekli na tiskové konferenci. Ministerstva průmyslu a práce a ERÚ připravují opatření proti zdražování energií.

Elektřina a plyn výrazně zdražují. Dopadá to na domácnosti i podniky. Nového dodavatele energií si musí hledat 900.000 odběratelů skupiny Bohemia Energy, která skončila. Ukončení činnosti oznámily i další firmy.

Lidé mají na nalezení nového dodavatele půl roku. Na tuto dobu je přebírají jiné společnosti, dodavatelé poslední instance. Řada lidí má teď platit násobně vyšší zálohy než dosud.

DPI jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR).

U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

"Pokud přejdou na standardního dodavatele, on si může kupovat energii na delší období, nikoli na krátké, kdy jsou ceny vysoké, to znamená, že bude mít levnější energii," řekl Havlíček.

Podle Trávníčka ERÚ apeluje na dodavatele energií, aby zákazníkům umožnili individuální dohody o splátkových kalendářích, především, co se týká záloh. Zároveň by dodavatelé měli nabízet i krátkodobé produkty, nikoli jen na dobu dvou či tří let.

Zároveň ministerstvo i ERÚ doporučují využít elektronických nástrojů při přechodu ke standardnímu dodavateli.

Představitelé obou institucí také upozornili na výrazný rozdíl v měsíčních zálohách u DPI a běžného dodavatele. Zatímco běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, DPI se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok.

"Vzhledem k tomu, že půjde o zimní měsíce, je tato spotřeba o poznání vyšší především u domácností, které elektřinou nebo plynem vytápějí. Přechodem k řádnému dodavateli si zálohy spotřebitelé opět rozloží podle průměru celoroční spotřeby, což sníží jejich výdaje na energie v nadcházejících měsících," uvedl už dříve mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Vláda kvůli vysokým cenám energií minulý týden schválila návrh novely zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok.

Novela zamíří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci.

Zároveň se kabinet shodl na tom, že domácnosti nebudou od příštího roku platit poplatek za obnovitelné zdroje do výše průměrné spotřeby tří megawatthodin, jde o částku max. 1 500 korun za rok.

Kabinet také schválil návrh na převedení části peněz z výnosů z prodejů emisních povolenek do státního rozpočtu. Celkově má jít asi o 17 miliard korun, které chce následně použít na zmírnění sociálních dopadů současného zvyšování cen energií. Nyní tyto peníze směřují do Modernizačního fondu.

Změna by měla platit pro následující dva roky. Záměr kritizuje Svaz průmyslu a dopravy, podle kterého takový krok dopadne na firmy. Ministerstvo životního prostředí, pod které Modernizační fond patří, to odmítá.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»