Provozuje:
Juris Real Estate

Exekutorský vykonavatel je úřední osobou, rozhodl NS.

Exekutorského vykonavatele, který plní úkoly z písemného pověření exekutora, lze považovat za úřední osobu, rozhodl nově Nejvyšší soud (NS). Náleží mu proto zvláštní ochrana podle trestního zákoníku, má však i zvýšenou trestní odpovědnost.

Exekutorský vykonavatel je úřední osobou, rozhodl NS.

autor. JURIS REAL

Exekutorského vykonavatele, který plní úkoly z písemného pověření exekutora, lze považovat za úřední osobu, rozhodl nově Nejvyšší soud (NS). Náleží mu proto zvláštní ochrana podle trestního zákoníku, má však i zvýšenou trestní odpovědnost.

Sjednocující stanovisko trestního kolegia NS brzy vyjde ve sbírce rozhodnutí a poslouží jako závazné vodítko soudům všech stupňů.

"Dosavadní praxe byla rozporná," řekl novinářům předseda soudu Pavel Šámal.

NS při nové interpretaci trestního zákoníku zařadil vykonavatele mezi odpovědné úředníky jiného orgánu veřejné moci, které norma při definici úřední osoby výslovně zmiňuje.

V praxi to znamená například to, že pokud někdo vykonavatele napadne, může být stíhán a souzen pro násilí proti úřední osobě. Stanovisko se s totožnými důsledky týká také exekutorských kandidátů a koncipientů.

Útok proti úřední osobě patří také k přitěžujícím okolnostem u trestného činu vraždy, zdůraznil Šámal.

Na druhou stranu, vykonavatel nově může čelit stíhání za zneužití pravomoci úřední osoby, zatímco v minulosti mohl stanout před soudem například za porušení domovní svobody a útisk.

Při hodnocení statusu exekutorských vykonavatelů existovaly dva konkurenční výklady, přičemž i NS se loni přiklonil k tomu protichůdnému.

Trestní zákoník totiž exekutorským vykonavatelům zvláštní ochranu výslovně nepřiznává - na rozdíl od exekutorů, soudců, žalobců, policistů, poslanců nebo třeba lesní a rybářské stráže.

NS ale nyní zákon nově vyložil tak, že při splnění dalších zákonných podmínek je vykonavatel úřední osobou, a to i vzhledem k pravomocem, které reálně má.

Paralelu našel NS u soudních vykonavatelů, které judikatura řadí k úředním osobám. Nebylo by rozumné, kdyby se postavení exekutorských vykonavatelů lišilo. NS hledal podle soudkyně Věry Kůrkové spravedlivé řešení věci, a to i za cenu změny svého dřívějšího postoje. Judikatura nemá být neměnná, uvedla soudkyně. Vykonavatelé jsou zaměstnanci soudních exekutorů, jejichž jménem plní konkrétní úkoly. Například provádějí soupis majetku dlužníků, označují a zajišťují sepsané věci a prodávají je v dražbě. Vykonavatelé musejí podle exekučního řádu splňovat několik zákonných podmínek, například bezúhonnost a středoškolské vzdělání. Skládají také kvalifikační zkoušku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»