Provozuje:
Juris Real Estate

Energetické průkazy budou muset řešit především realitky.

Vláda ČR ve středu 3. října schválila novelu zákona o hospodaření energií. Změny se budou týkat hlavně průkazů energetické náročnosti pro prodávané budovy. Zákon také zjednodušuje program Nová zelená úsporám.

Energetické průkazy budou muset řešit především realitky.

autor. JURIS REAL

Vláda ČR ve středu 3. října schválila novelu zákona o hospodaření energií. Změny se budou týkat hlavně průkazů energetické náročnosti pro prodávané budovy. Zákon také zjednodušuje program Nová zelená úsporám.

Novelu musí ještě schválit Parlament, pokud tak učiní, budou změny platit od ledna 2015. Novela zákona mimo jiné ruší povinnost prodávajícímu předkládat průkazy energetické náročnosti budov pro domy postavené a naposledy zrenovované před rokem 1947. Samozřejmě v případě, pokud s tím souhlasí i kupující. „Považujeme to za logický krok, protože u nemovitostí postavených před rokem 1947, které ani později neprošly žádnou významnou rekonstrukcí je zřejmé, že jsou velmi nehospodárné (mohou být tedy automaticky považovány za nejhorší kategorii G). Staré budovy se také často prodávají na demolici nebo k rekonstrukci. Vypracování průkazu energetické náročnosti je v těchto případech nadbytečné,“ říká ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Povinnost uvádět hodnotu energetického průkazu budou mít realitní kanceláře. Pokud jim majitel nemovitosti ověřenou kopii PENEB nedodá, realitní kancelář u inzerátu uvede nejhorší energetickou třídu, tedy G. Bude tedy ve vlastním zájmu prodejce energetický průkaz dodat, protože třída G může zhoršit možnosti prodeje. „V případě uveřejnění inzerátu bez deklarované energetické náročnosti nově hrozí jak majiteli, tak i realitnímu makléři finanční postih v hodnotě až 100 000 korun. V případě, že by zodpovědnost ležela na vlastníkovi nemovitosti v podobě právnické osoby (např. SVJ či podnikatele), pak je pokuta dokonce až 200 000 korun,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space. Podle průzkumu Šance pro budovy momentálně jen tři procenta realitních kanceláří uvádějí u svých inzerátů energetické třídy budov. Argumentují tím, že jsou pouze zprostředkovateli a nikoli přímými prodejci. Novela také počítá s tím, že průkaz bude nutné obnovit například až tehdy, dojde-li k výměně kotle na ohřev teplé vody či topení. „Takový zásah do budovy samozřejmě změní energetickou náročnost a tedy je možné, že se nemovitost posune do lepší energetické třídy. Pak by existoval i oprávněný nárok na vyšší prodejní cenu,“ dodává Luděk Lošťák.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»