Provozuje:
Juris Real Estate

Evropský soud neschválil náhrady pro vlastníky bytů na Slovensku.

Evropský soud pro lidská práva nerozhodl o náhradách škod, které požadují od slovenského státu někteří vlastníci bytů s regulovaným nájemným v Bratislavě a Trnavě.

Evropský soud neschválil náhrady pro vlastníky bytů na Slovensku.

autor. JURIS REAL

Evropský soud pro lidská práva nerozhodl o náhradách škod, které požadují od slovenského státu někteří vlastníci bytů s regulovaným nájemným v Bratislavě a Trnavě.

Soud ale v rozsudku uznal, že práva vlastníků byla do jisté míry poškozena.

Evropský soud již proto vyzval slovenskou vládu, aby přijala opatření k nápravě. Rozsudek soud zveřejnil na svém webu.

Listinné podklady, které obě strany předložily u štrasburského soudu a které se velmi liší metodou výpočtu i vyčíslením finančních částek, neumožnily podle rozsudku soudu rozhodnout o požadovaných náhradách škod. Jednadvacet stěžovatelů požaduje podle soudu celkem 217.107 eur (asi šest milionů Kč).

Soud v rozsudku vyzval obě strany, aby mu do tří měsíců písemně předložily své připomínky. Vyjádřil také naději, že se obě strany do té doby o odškodnění přátelsky dohodnou.

Po třech měsících se ukáže, zda bude potřeba další jednání, uvedl v rozsudku soud, který působí při Radě Evropy.

Regulované nájemné chrání nájemníky (pozn. správně nájemce)v bytech, které se po znárodnění v době budování socialismu dostaly po roce 1989 zpět do vlastnictví původních majitelů (pozn. správně vlastníků).

Vlastníci těchto staveb dlouhodobě kritizují, že regulované činže (pozn. správně nájemné) jsou v komparaci s tržními cenami několikanásobně nižší a nestačí ani na opravu budov.

To ostatně uznal i slovenský stát a regulaci postupně již léta uvolňuje, nynější požadavky stěžovatelů však považuje za přehnané.

Regulované nájemné se na Slovensku podle tamního ministerstva dopravy, výstavby a regionálního rozvoje vztahuje na zhruba 900 bytů, což je jen zlomek z celkového počtu bytů na Slovensku.

Je to současně výrazně méně než v ČR, kde se takových bytů objevilo na 700.000. Regulované nájemné na Slovensku se týká často bytů v centrech větších měst, kde je tržní nájemné výrazně vyšší než běžné činže.

Slovenský parlament již v roce 2011 schválil zákon, podle kterého majitelé restituovaných bytů mohli vypovědět z nájmu lidi s regulovanou činží.

Nemajetní nájemníci na oplátku dostanou do konce roku 2016 nájemní byty od obcí. Náklady proplatí samosprávě stát, který na to vyčlenil 72 milionů eur (asi dvě miliardy Kč).

Mluvčí ministerstva dopravy Martin Kóňa ČTK sdělil, že pravomocných je asi 550 rozhodnutí o přidělení náhradního nájemního bydlení a dalších 250 rozhodnutí má být vydáno v nejbližší době.

Několik desítek lidí, na které se vztahovalo regulované nájemné, se k nájemním bytům od obcí již reálně dostalo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»