Provozuje:
Juris Real Estate

Exekuce (výkon rozhodnutí) není v žádném případě o ztrátě lidské důstojnosti.

Zajímavý publicistický názor ohledně exekucí

Exekuce (výkon rozhodnutí) není v žádném případě o ztrátě lidské důstojnosti.

autor. JURIS REAL

Zajímavý publicistický názor ohledně exekucí

Tisíce Čechů vylekaly letos e-maily, že mají zaplatit částky kolem patnácti tisíc korun, jinak u nich bude provedena exekuce majetku. Byl to podvod a autorům spamu dokonce vůbec nešlo o zaslání peněz na uvedené účty, chtěli se jen dostat do počítačů adresátů. Sázka na hrozbu exekucí přitom byla od hackerů geniální nápad. Že by dnes ještě někdo rozklikl přílohu nevyžádaného mailu s nabídkou viagry, podílu na diamantovém dole v Jížní Americe nebo s oznámením zaručené výhry v neexistující spotřebitelské soutěži, je krajně nepravděpodobné. Ovšem panický strach z exekutorů a jejich vymahačů okořeněný nedůvěrou v místní justici přiměje leckoho právě k otevření falešného exekučního příkazu. Hackerům stačilo zprávu podepsat skutečnou exekutorskou kanceláří a uvést nějakého smyšleného pracovníka s telefonním číslem. Celé exekuční řízení si v letech po roce 2001, kdy nabyl účinnosti exekuční řád, vytvořilo špatnou pověst. Z vymáhání dluhů se stal nečekané výhodný byznys, kvůli vysokým paušálním odměnám i za mechanické úkony začaly kanceláře skupovat po léta nevymožené pohledávky: za jízdenky v MHD například. A místo případů, kdy se dlužníci po léta smějí do tváře svým věřitelům, začaly noviny plnit příběhy lidí, kteří se dostali do existenčních problémů třeba kvůli pár zapomenutým černým jízdám tramvají za studentských let. Další takový příběh z Plzně popsalo Právo v pátek. Devatenáctiletá dívka má zaplatit skoro dvacet tisíc korun za jízdu autobusem bez jízdenky z doby, kdy jí bylo dvanáct let. Kromě úroků tvoří podstatnou část sumy náklady soudního řízení a odměna exekutora. Dívka ani její rodina však o žádném soudním řízení nevěděla a vše se dozvěděla teprve nyní z vyrozumění o zahájení exekuce. Příslušná soudkyně dokonce připustila, že adresátce možná skutečně nic nepřišlo, pro potřeby soudu stačí fikce doručení, fakticky tedy to, že dopis od soudu odešel. Takový postup je však přinejmenším překonaný. Svědčí o tom i nález Ústavního soudu z června loňského roku, který v obdobném případě dal zcela za pravdu jiné ženě, proti níž soudy nařídily exekuci v době, kdy pobývala v zahraničí. Obvodní soud pro Prahu 5 se spolehl na fikci doručení a vůbec se nezabýval otázkou, zda žena o řízení, které je proti ní vedeno, ví. Odvolací městský soud pak jeho postup posvětil. Podle Ústavního soudu tím ženě znemožnil realizaci jejích procesních práv a tím ve svých důsledcích zasáhl do jejího práva na spravedlivý proces" zaručeného Listinou základních práv a svobod (Koukal, J. Exekuce bez vyrozumění porušuje lidská práva. Právo-příloha Publicistika, dne 11. 10. 2014, s. 7.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»