Provozuje:
Juris Real Estate

Experti z ČVUT zkoumají stav pražského Hlávkova mostu.

Odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT osadili na pražský Hlávkův most čidla zaznamenávající jeho pohyb, odebírají vzorky betonu a provádějí akustická měření.

Experti z ČVUT zkoumají stav pražského Hlávkova mostu.

autor. JURIS REAL

Odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT osadili na pražský Hlávkův most čidla zaznamenávající jeho pohyb, odebírají vzorky betonu a provádějí akustická měření.

Novinářům to sdělil ředitel ústavu Jiří Kolísko. Most je dlouhodobě ve špatném stavu a kompletní prohlídka má pomoci k výběru způsobu opravy. Průzkum potrvá do poloviny příštího roku.

V loňském roce byl stejně prozkoumán Libeňský most a Technická správa komunikací (TSK) chystá prohlídku Palackého mostu. Metropole má s mosty dlouhodobě problémy.

Hlavním problémem Hlávkova mostu je, že do něj zatéká a následně odpadávají kusy betonu, řekl Kolísko.

"Bude zde série měření, dlouhodobých měření, zatěžovacích zkoušek, dynamických i statických, a prohlídek. Chceme tu provádět i takzvané referenční plochy, to znamená, že ve spolupráci s dodavateli materiálů budeme na některých částech mostu nanášet správkové materiály a nátěry a budeme kontrolovat jejich účinnost," dodal.

Odborníci nyní pracují pod oblouky mezi ostrovem Štvanice a Prahou 7. Provádějí odběr vzorků pro chemické analýzy a rovněž tzv. akustické trasování povrchů, při kterém hledají dutiny v konstrukci. Dlouhodobě měří pohyb mostu v kloubech na pilířích a teplotu v konstrukci mostu. Od příštího týdne by měli pracovat na obloucích směrem k Praze 1. Zkoumat se budou rovněž části, které jsou pod vodou, kdy ústav provede například hloubkové vrty do podloží. "Současně tady byl prováděn potápěčský průzkum, takže to budeme souběžně vyhodnocovat. Budeme se ale zajímat i o podloží a jádra pilířů," řekl Kolísko.

Kdy oprava mostu začne a jak bude provedena, zatím není jasné. Variant je několik od razantní, kdy by byla postavena nová prostřední mostovka a byl opraven zbytek mostu. Další ze škály možností je kompletní rekonstrukce. Doprava na mostě bude zachována a omezena bude pouze při vrtání sond nebo při zkouškách statiky. Celá magistrála ale uzavřena nebude. Práce se budou konat vždy v noci, nebo o víkendech.

Původní konstrukce Hlávkova mostu je z roku 1914 a v 60. letech k ní byla přistavěna nová. Problémy se stavem mostů má Praha dlouhodobě. Na začátku loňského prosince spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Praha aktuálně řeší také opravu Libeňského mostu, který byl letos na začátku roku uzavřen pro provoz aut a MHD a musel být podložen. Ve špatném stavu se také nachází Palackého most a Praha plánuje rekonstrukci Barrandovského mostu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»