Provozuje:
Juris Real Estate

Farmářka Havránková souhlasí s výměnou posledního pozemku pro dálnici D11.

Farmářka Ludmila Havránková podepsala se Státním pozemkovým úřadem dohodu o výměně posledního pozemku potřebného pro dostavbu dálnice do Hradce Králové. ČTK to řekla mluvčí pozemkového úřadu Monika Machtová.

Farmářka Havránková souhlasí s výměnou posledního pozemku pro dálnici D11.

autor. JURIS REAL

Farmářka Ludmila Havránková podepsala se Státním pozemkovým úřadem dohodu o výměně posledního pozemku potřebného pro dostavbu dálnice do Hradce Králové. ČTK to řekla mluvčí pozemkového úřadu Monika Machtová.

Spory mezi farmářkou a státem o výkup pozemků pro dálnici D11 tak po 20 letech končí.

Směna potřebného pozemku je součástí větší výměny. Stát podle pozemkového úřadu získá celkem 18 hektarů zemědělské půdy v okresech Znojmo, Liberec a Česká Lípa.

Na oplátku vydá Havránkové 16,5 hektaru půdy v okolí Hradce Králové, kterou si farmářka od úřadu v současnosti pronajímá.

Stát nicméně potřebný pozemek pro dostavbu dálnice získal na základě dřívější dohody mezi Havránkovou a Ředitelstvím silnic a dálnic, doplnila Machtová. Podle ní byla podmínkou Havránkové pro předání poloviny pozemku nutného pro výstavbu dálnice právě dnešní dohoda o směně zemědělské půdy.

Druhou polovinu pozemku pod chystanou dálnicí donedávna vlastnila sestra Havránkové, Jaroslava Štrosová. Ta ale svoji část v červenci prodala hradecké radnici. Radnice nabídla Štrosové za polovinu z pozemku o výměře 0,27 hektaru 1,7 milionu korun.

"Směnná smlouva s paní Havránkovou je pro stát výhodná hned v několika směrech. Nejenže otevřela cestu k úspěšnému dořešení situace kolem dostavby dálnice D11, ale současně jsme získali i o více než 1,5 hektaru větší výměru kvalitní zemědělské půdy a přínos do státní pokladny ve výši přibližně čtyři miliony korun,“ uvedla ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová. Tuto částku má úřadu vyplatit Havránková jako doplatek rozdílu ceny. Dostavba chybějícího 2,5 kilometru dlouhého úseku mezi Prahou a Hradcem Králové začala 22. července. Stavební práce by měly vyjít na 1,1 miliardy korun, dosud se ale kvůli nedořešeným výkupům a nedokončenému archeologickému výzkumu nemohly rozjet naplno. Při průzkumu, který by měl skončit napřesrok v květnu, už archeologové objevili pohřebiště z mladší doby bronzové a nálezy z období raného středověku.

Na dokončení dálnice do Hradce Králové motoristé čekají od roku 2006 a chybějící úsek by měl být hotový v létě roku 2017. Kromě problémů s výkupy pozemků komplikovala obnovení stavebních prací rovněž jednání se stavební firmou Eurovia CS, která si po dobu nucené přestávky podle smlouvy účtovala navýšení ceny o takzvané valorizace.

Současná cena převyšující miliardu korun je podle ministerstva dopravy kompromis, firma měla mít údajně nárok na cenu ještě o 18 procent vyšší.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»