Provozuje:
Juris Real Estate

Finanční instituce Goldman Sachs chce začít vydávat sukuk.

Jedná se o dluhopisy vycházející z islámského práva.

Finanční instituce Goldman Sachs chce začít vydávat sukuk.

autor. JURIS REAL

Jedná se o dluhopisy vycházející z islámského práva.

V islámských státech jsou běžné takzvané sukuk, tedy dluhopisy, které jsou v souladu s náboženským právem šaría. Jedinou globální institucí, která s nimi obchoduje, je hongkongská banka HSBC. Teď se chce připojit i americká banka Goldman Sachs. Americká investiční banka Goldman Sachs obnovila plány s islámskými dluhopisy. Chce se stát teprve druhou globální finanční institucí, která bude vydávat takzvané sukuk, islámskou verzi dluhopisů, které jsou v souladu s náboženským právem. Informoval o tom list Financial Times (FT).

Zástupci bankovního domu se sejdou s investory ve státech Perského zálivu, Kataru a Spojených arabských emirátech. Očekávají, že by banka mohla vydat pětileté dluhopisy v celkové hodnotě 500 milionů dolarů (kolem 10,7 miliardy korun). V Goldman Sachs měli zájem na vydávání dluhopisů sukuk už před třemi lety, avšak jejich snaha nebyla úspěšná. Setkala se s kritikou islámských učenců a průmyslovým skepticismem. První globální bankou, která začala vydávat islámské dluhopisy, byla v roce 2011 blízkovýchodní pobočka HSBC.

V blízkovýchodním regionu zvyšuje Goldman Sachs svou přítomnost, a proto má zájem rozšířit svou expertizu v islámském finančnictví. To je čím dál důležitější součástí rostoucích ekonomik blízkovýchodních zemí a dalších asijských zemí.

V případě sukuku se jedná o islámskou verzi dluhopisu, která neodporuje právu šaría. Od klasického dluhopisu se liší tím, že nepřipouští úroky, a tedy ani jejich platbu.

Emitent, který sukuk vydá, prodá skupině investorů certifikát, který si emitent zpátky pronajme za předem dohodnutou nájemní cenu. Emitent sukuk také smluvně slíbí, za jakou cenu a k jakému datu odkoupí sukuk zpět.

Podle šaríi peníze nesmí samy generovat jiné peníze a veškeré finanční transakce musí být zajištěny aktivy. Místo toho, aby muslimové peníze hromadili, je tak podle šaríi musí investovat.

Americká banka spojila ve svém snažení síly s Abu Dhabi Islamic Bank, National Bank of Abu Dhabi, dubajskou Emirates NDB Capital a investiční odnoží saúdskoarabské National Commercial Bank.

Kvůli předchozímu neúspěchu se rozhodla Goldman Sachs změnit strukturu svého plánu, aby vyhověla odborníkům na právo šaría. I přesto existuje jeden problém, ve kterém by Američané mohli narazit. "Banka musí používat výnosy k financování svého běžného chodu," uvedl specialista na islámské finančnictví Mohammed Khnifer.

Podle ratingové agentury Moody"s bude rok 2014 přelomovým pro samostatné dluhopisy sukuk. Britská vláda zahajuje vydávání islámských dluhopisů a premiérové obchody s nimi by v září měly dokončit Hongkong a Jihoafrická republika. Podle FT by mohly následovat další celosvětové bankovní ústavy, které začnou ctít islámské finančnictví, jež se postupně stává v bankovnictví mainstreamem. "Vzhledem k předpovědím růstu mohou Goldman Sachs a další neislámské instituce, podobně jako Londýn a Hongkong, zavést relevantní strukturu pověřovacích listin v rámci islámského finančnictví," uvedl hlavní analytik Moody"s pro islámské finance Khalid Howladar.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»