Provozuje:
Juris Real Estate

Grand hotel Evropa na pražském Václavském náměstí se dočkal rekonstrukce.

Stavbě, která desetiletí chátrala, se konečně vrátí lesk. Ve vnitrobloku navíc vyroste novostavba, kterou navrhl pražský ateliér DaM. Hotel bude od 7. do 12. října zpřístupněn veřejnosti během přehlídky Designblok.

Grand hotel Evropa na pražském Václavském náměstí se dočkal rekonstrukce.

autor. JURIS REAL

Stavbě, která desetiletí chátrala, se konečně vrátí lesk. Ve vnitrobloku navíc vyroste novostavba, kterou navrhl pražský ateliér DaM. Hotel bude od 7. do 12. října zpřístupněn veřejnosti během přehlídky Designblok.

„Stavba, která si vyžádá investici v řádu stovek milionů korun, by měla trvat zhruba dva a půl roku. Poté by měl hotel znovu přivítat hosty,“ říká Stanislav Stupka, jednatel Pražské správy nemovitostí, která je investorem akce. Hotel, který je známý svojí secesní podobou a podle někdejšího majitele se mu říkalo Grand hotel Šroubek, býval za první republiky jedním z nejluxusnějších hotelů ve střední Evropě. Například před válkou v něm sídlil britský obchodník Sir Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacisty.

V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand hotel Evropa. Po roce 1989 byl restituován, současný tuzemský majitel jej koupil v 90. letech. Na základě mandátní smlouvy jej převedl na Pražskou správu nemovitostí, která je investorem rekonstrukce. Hotel je dnes v kategorii dvou hvězdiček, po rekonstrukci by měl mít 154 pokojů v pětihvězdičkovém standardu. Projekt zahrnuje rekonstrukci a zrestaurování secesního uličního objektu a dostavbu ve dvoře. V hotelu bude secesní kavárna, suterénní klub, kongresový sál, zasedací místnosti, sportovně relaxační zóna (spa, bazén, fitness) s restaurací a terasou s exkluzivním panoramatickým výhledem na Prahu. V nové budově budou dvě podzemní a devět nadzemních podlaží. Oválné atrium prochází vertikálně přes všechna nadzemní podlaží.

V Praze rychle přibývalo hotelů přibližně do roku 2009, ale v souvislosti s krizí a menší ochotou bank vstupovat do těchto projektů hotelový boom ustal. Podle odborníků se nyní poptávka obnovuje, spíše však po kapacitách nižší úrovně. Grand hotel Evropa by ovšem měl hosty lákat unikátním historickým interiérem, jemuž podobných není ve střední Evropě mnoho. Zatím ještě není zřejmé, kdo bude hotel provozovat. Investor jedná s řadou provozovatelů hotelů o podobě finálního provozu ubytovacích částí i restaurace a kavárny. „Secesní část včetně původních interiérů si zachová autentický charakter ze začátku minulého století, zejména cennou originální dvoupatrovou kavárnu nebo francouzský salonek. Doplněním historické budovy bude moderní část ve dvoře pro návštěvníky preferující moderní interiér s možností sportovně-odpočinkového programu,“ popsal záměr rekonstrukce architekt Jiří Havrda ze studia DaM, které má zkušenosti i s rekonstrukcemi historických domů, třeba Paláce šlechtičen na Hradě. Nedaleko Grand hotelu Evropa stojí jejich Palác Euro, který kromě tuzemských cen získal i nominaci na cenu Miese van der Rohe.

Přestavba hotelu získala stavební povolení v roce 2008, které bylo na konci roku 2010 doplněno změnou stavby před dokončením. Stavba začala v roce 2011 přípravnými pracemi. Stavebník po dočasném přerušení nyní obnovil práce s novým dodavatelem. Rekonstrukce historické budovy probíhá v souladu se stanoviskem památkového ústavu a měla by být dokončena v průběhu roku 2017, ve stejnou dobu jako plánovaná stavba nové hotelové budovy ve vnitrobloku. Umělecká díla a většina původního vybavení jsou v současné době v depozitu. Čeká je restaurování a navrácení do zrekonstruované budovy. Cena celé rekonstrukce a nové stavby se odhaduje na půl miliardy korun, a to včetně vybavení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»